Política

Estats Units

L’atemptat aeri de 1988, als tribunals

L’espectre de Lockerbie

Els EUA fan seure al banc dels acusats el suposat fabricant de la bomba que va fer explotar l’avió de Pan Am sobre Escòcia

L’home va ser segrestat a Líbia per un ‘senyor de la guerra’ a sou d’un dels dos governs enfrontats al país

Ell va fer desaparèixer un avió i, 34 anys després, un avió l’ha fet desaparèixer a ell. El libi Mohamed Abouagela Masud estava detingut per una temuda milícia del país quan “uns estatunidencs”, segons el suposat relat d’un dels seus combatents, se l’haurien endut en un jet privat. Uns dies després, dilluns de la setmana passada, Masud va reaparèixer a Washington, on la Casa Blanca es felicita per haver posat davant del jutge l’autor del pitjor atac terrorista que mai s’hagi comès sobre territori britànic.

La detenció de Masud ressona amb força a Líbia i més enllà. Aquest home estaria implicat en l’atemptat que el 1988 va fer esclatar un avió de Pan Am que connectava Londres amb Nova York. La nau va explotar quan sobrevolava territori escocès. Van morir les 259 persones que viatjaven a bord d’aquell Boeing 747 i també 11 residents escocesos a causa de l’impacte de les restes de l’avió contra el terra. Aquesta tragèdia col·lateral va tenir lloc a Lockerbie, municipi tristament conegut perquè dona nom a l’atemptat.

La història la revela The Guardian amb informació facilitada per un funcionari de Líbia coneixedor del cas. Masud hauria estat abduït de casa seva a Trípoli, capital de Líbia, per uns milicians a sou del Govern d’Unitat Nacional establert a la ciutat, un dels dos executius que es disputen el poder al país.

La família del mateix Masud havia denunciat el seu segrest i havia acusat les autoritats de Trípoli de silenciar-ho. Segons The Guardian, quan la família va contactar amb la milícia que el retenia, els van assegurar que Masud tornaria a casa aviat. La família no en va saber res fins que, fa uns dies, van veure la notícia que Masud seia com a acusat en un tribunal a Washington.

Malgrat que els EUA no han detallat com han capturat el suposat criminal, Jake Sullivan, assessor de Seguretat de la Casa Blanca, va dir el dia que va comparèixer davant del jutge: “Avui és un bon dia perquè Masud s’enfrontarà a la justícia per la seva suposada implicació en l’atemptat de Lockerbie. Només diré que tot això s’ha fet de manera legal; si en voleu més detalls, adreceu-vos al Departament de Justícia.” Aquest departament, però, no ha fet res més que repetir el missatge: “La detenció i la seva presentació al tribunal han estat legals i són producte d’una feina intensa per part d’aliats arreu del planeta.”

Crims sota el règim de Gaddafi

Masud havia estat alliberat sis mesos abans després de 10 anys a la presó per crims comesos sota el règim de Gaddafi. L’Autoritat de Suport Estable, la milícia que el va capturar, la lidera un senyor de la guerra denunciat per Amnistia Internacional, que l’acusa de diversos crims contra la humanitat: “Legitimar líders abusius i posar-los a sou de l’estat els empodera per continuar cometent crims horribles contra ciutadans libis i refugiats”, lamenta Diana Eltahaway.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona