Política

Putin cancel·la el seu discurs sobre l’estat de la nació

El president rus està obligat per la Constitució a fer-lo

La setmana passada el Kremlin va anunciar la cancel·lació també de la tradicional conferència de premsa anual del mandatari per primer cop en deu anys

El president rus, Vladímir Putin, no pronunciarà aquest any el seu discurs sobre l’estat de la nació, a la qual cosa està obligat per la Constitució, ha anunciat avui el Kremlin.

“Abans de l’Any Nou, el president, és clar, no pronunciarà el discurs. Ara, per qüestió de temps, la seva agenda està molt atapeïda”, ha dit Dmitri Peskov, portaveu del Kremlin, a la roda de premsa telefònica diària.

Putin, a qui la premsa independent acusa de voler evitar preguntes incòmodes sobre els revessos al camp de batalla a Ucraïna, no havia cancel·lat aquesta al·locució ni tan sols durant la pandèmia del coronavirus el 2020 i 2021.

Peskov ha explicat que el Kremlin informarà després de les festes nadalenques sobre la data del conegut a Rússia com a discurs davant l’Assemblea Federal, que inclou la Duma i el Senat.

Segons la Constitució, el cap de l’Estat s’ha de dirigir cada any a les dues cambres del Parlament per posar-los al dia sobre la gestió de l’Estat, els programes socials i econòmics i els plans per a l’any entrant.

Amb tot, Peskov ha precisat que el president no ha mantingut consultes sobre el tema amb el president del Tribunal Constitucional, que va aprovar fa dos anys una controvertida reforma que permetrà a Putin presentar-se a la reelecció el 2024 i el 2030.

Putin va pronunciar el seu últim discurs sobre l’estat de la nació l’abril del 2021, quan més de cent mil soldats russos van ser desplegats a la frontera amb Ucraïna, pròleg de l’inici el febrer passat de l’actual intervenció militar russa.

La setmana passada el Kremlin va anunciar la cancel·lació també de la tradicional conferència de premsa anual de Putin per primera vegada des que aquest assumís fa deu anys la Presidència després d’un parèntesi de quatre anys com a primer ministre.

El líder rus ha evitat fer referència en les últimes setmanes a la seva derrota més gran, la humiliant retirada russa del nord de la regió ucraïnesa de Kherson —que inclou la capital regional—, annexionada sobre el paper al setembre per Rússia.

Al mateix temps que admet que la campanya militar es podria allargar en el temps, Putin considera èxits irrefutables l’annexió de quatre regions ucraïneses i la conversió de l’Azov en un mar interior, cosa que va permetre a Moscou estendre un corredor terrestre amb la també annexionada península de Crimea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona