Política

El PSC no preveu un acord de pressupostos abans de final d’any

Aragonès ja parla de “pròximes setmanes” per a l ’aprovació dels comptes

El Govern té previst reunir-se demà amb Junts i cap nova trobada amb els socialistes

El PSC no preveu un acord de pressupostos abans que acabi l’any, segons fonts dels negociadors socialistes, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja parla de “pròximes setmanes”. Aquest dimecres Govern i PSC s’han reunit al Parlament per intercanviar-se propostes. Segons fonts socialistes, ja s’han tractat totes les carpetes sectorials però encara no hi ha un acord tancat en cap d’elles. Als passadissos del Parlament, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha descrit la negociació dels pressupostos amb una frase feta: “No diguis blat fins que estigui al sac i ben lligat”. El Govern té previst reunir-se demà dijous amb Junts. No hi ha pròxima reunió agendada amb PSC.

Dins de l’hemicicle, en el marc de la sessió de control al Parlament, tant el president com la líder dels comuns, Jéssica Albiach, han apressat PSC i Junts a tancar un acord de pressupostos “com més aviat millor”. Després de tancar un acord amb En Comú Podem la setmana passada, el president de la Generalitat s’ha mostrat “convençut” que en les “pròximes setmanes” es podrà culminar un acord per garantir l’aprovació dels nous comptes al Parlament. Amb els 8vuit vots dels comuns no n’hi ha prou i és necessari el suport, com a mínim, de Junts o PSC.

Des del Govern insisteixen que les negociacions estan vives tant amb el PSC com amb Junts i no descarten un acord a quatre bandes. Demà la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i la consellera d’Economia, Natàlia Mas, es reuniran amb Junts. El partit liderat per Laura Borràs i Jordi Turull planteja una deflactació de l’IRPF per adaptar l’impost al context d’inflació. Una mesura que l’executiu català no veu amb bons ulls perquè beneficiaria bàsicament a les rendes més altes però no descarta plantejar alternatives. Tot plegat tenint present que ja hi ha un acord tancat amb els comuns sobre fiscalitat i, per tant, qualsevol nova mesura hauria de ser compatible.

Tant Junts com PSC han posat sobre la taula de la negociació la necessitat de tirar endavant projectes com el Hard Rock, l’ampliació de l’aeroport del Prat i la B-40, coneguda com a Quart Cinturó. Però l’executiu català no vol barrejar carpetes i defensa que són projectes que s’han d’abordar fora dels comptes de la Generalitat.

El Parlament ha habilitat la setmana del 9 de gener per tal que els pressupostos es puguin començar a tramitar just després de les festes de Nadal. Un símptoma, segons el Govern, que les negociacions van en la bona direcció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA