Política

“Ucraïna mai es rendirà”

En un discurs al Congrés, Zelenski prega més ajuda per derrotar Rússia i assegura que no és fer caritat sinó una “inversió” en seguretat global

Invoca els esforços dels EUA per derrotar els nazis en la Segona Guerra Mundial

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va tornar ahir a Ucraïna del viatge llampec que dimecres va fer a Washington amb els deures fets. Es va assegurar un nou paquet d’ajuda nord-americana de 50.000 milions de dòlars per abans de final d’any i els primers míssils Patriot. Zelenski va viatjar per primera vegada abans-d’ahir fora de les fronteres d’Ucraïna des què Rússia va envair el seu país, avui fa 302 dies, per anar als Estats Units a assegurar-se que la primera potència mundial no l’abandonarà l’any que ve. I és que, tot i parlar repetidament de “victòria” i que es compari el moment actual amb el final de la Segona Guerra Mundial, els alts responsables militars adverteixen que la guerra serà llarga.

Després que el president dels EUA, Joe Biden, el rebés a la Casa Blanca i li confirmés l’enviament de míssils Patriot, Zelenski va tenir l’honor de dirigir-se a les dues cambres del Congrés en sessió conjunta. Ho va fer 81 anys després de Winston Churchill, l’últim dirigent estranger d’un país en guerra a parlar davant el Senat i la Cambra de Representants dels Estats Units.

Vestit amb el seu habitual uniforme de campanya –samarreta i pantaló verd–, Zelenski va ser rebut amb els legisladors a peu dret i enmig d’una gran ovació. “Contra tots els pronòstics i escenaris pessimistes, Ucraïna no ha caigut; Ucraïna està viva i ben viva”, van ser les primeres paraules de Zelenski, un discurs desafiant en què va prometre que el seu país “mai es rendirà” a l’agressió russa, però va dir que el suport continuat de Washington és clau per a la victòria final. Va mostrar el seu agraïment als nord-americans per l’ajuda rebuda fins ara –fins a vint vegades els va donar les gràcies–, però va dir que aquest suport no era suficient. Va demanar als EUA més ajut. “Els vostres diners no són caritat, sinó una inversió per a la democràcia i la seguretat global”, va dir l’ucraïnès, que va apel·lar als “patriotes” nord-americans, fent diverses referències a moments clau en la història dels EUA i destacant paral·lelismes amb Ucraïna.

Zelenski va comparar el cru hivern que espera les tropes ucraïneses amb la batalla de les Ardenes de la Segona Guerra Mundial, va citar el president Roosevelt i es va dirigir als legisladors nord-americans 81 anys després que Churchill arribés a Washington dies després de l’atac japonès a Pearl Harbor. Una visita que va consolidar l’aliança que donaria la victòria als aliats en la Segona Guerra Mundial. El cop d’efecte va arribar quan feia vint minuts que parlava i va treure una bandera ucraïnesa signada pels soldats que lluiten al front de Bakhut, a la regió de Donetsk, com a agraïment per les armes entregades als EUA. A canvi, la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi –aquesta podria ser l’última sessió que presideixi abans que els republicans agafin el control de la cambra–, li va entregar una bandera nord-americana. “Les nostres dues nacions són aliades en aquesta batalla i l’any que ve serà un punt d’inflexió”, va dir Zelenski, que ahir va ser convidat a participar en la cimera UE-Ucraïna el 3 de febrer a Brussel·les.

Moscou respon

Rússia va criticar la visita, acusant els EUA de lliurar una guerra indirecta en contra seu i va respondre a l’ajuda nord-americana a Kíiv amb un pla per augmentar un 30% les seves forces armades, fins a 1,5 milions de soldats. D’altra banda, Alemanya va informar de la detenció d’un espia que passava secrets d’estat a Rússia.

LES FRASES

La tirania russa ha perdut el control sobre nosaltres
Els vostres diners [dels EUA] no són caritat, són una inversió per a la seguretat i la democràcia global
Volodímir Zelenski
president d’ucraïna


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona