Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Corea del Nord lliura míssils al grup rus Wagner per a usar a Ucraïna, segons els EUA

Aquest armament no ha estat lliurat al govern rus per la companyia de mercenaris

Corea del Nord ha lliurat a l’empresa privada russa Wagner un paquet d’armes que inclou coets i míssils d’infanteria per a la guerra a Ucraïna, ha assegurat aquest dijous un portaveu de la Casa Blanca.

John Kirby, un dels portaveus de la Casa Blanca, ha explicat que Corea del Nord ha lliurat els equips a Wagner durant l’últim mes i ha precisat que l’empresa militar russa no ha fet arribar aquests equips al govern rus, sobre la base de la informació d’intel·ligència que té els Estats Units.

Segons Kirby, el lliurament de coets i míssils a Wagner no suposarà canvis en les dinàmiques del conflicte, però a Washington el preocupa que Pionyang pugui fer més enviaments d’armament.

Els Estats Units consideren que les accions de Corea del Nord suposen una violació de les resolucions del Consell de Seguretat de l’ONU i Kirby ha avançat que el govern de Biden, al costat dels seus aliats, proposarà accions en el si d’aquesta organització per a condemnar el lliurament d’armament a Wagner. “Urgim a Corea del Nord a cessar aquests lliuraments a Wagner de manera immediata”, ha manifestat Kirby.

Segons el portaveu, la intel·ligència dels Estats Units ha conclòs que el president rus, Vladímir Putin, cada vegada està confiant més en el grup Wagner per al conflicte a Ucraïna.

No obstant això, Wagner està tenint problemes per a trobar mercenaris que vulguin lluitar en la guerra a Ucraïna i, per això, ha començat a allistar a les seves files a presos de presons russes, inclosos alguns que tenen malalties greus o altres problemes de salut, ha afirmat Kirby.

D’acord amb les dades dels EUA, Wagner actualment té sobre el terreny a Ucraïna a 50.000 membres, inclosos 10.000 contractistes i 40.000 presos.

Alguns d’aquests reclusos no tenen experiència militar, per la qual cosa estan cometent greus violacions de drets humans i morint en el camp de batalla en grans proporcions.

En concret, dels 1.000 membres de Wagner que han mort en les últimes setmanes, Washington estima que el 90% eren presos, va dir Kirby, qui va acusar l’empresari rus, Yevgeniy Prigozhin, amo de Wagner, de no tenir “cap consideració per la vida humana” i d’estar enviant als russos a la “picadora de carn”.

A més de fer públiques aquestes acusacions, els Estats Units avui han imposat una sèrie de restriccions comercials sobre Wagner per a impedir que pugui accedir a tecnologia estatunidenca, ha detallat Kirby en una conferència de premsa telefònica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA