Política

Aragonès veu una “oportunitat” en la crisi d’Estat

Defensa que després del xoc entre el PP i el PSOE Sánchez “està obligat a mirar al bloc de legislatura”

Insisteix en dur les “qüestions de fons” a la taula de diàleg tot i que Moncloa descarta convocar-la

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, considera una “oportunitat” la crisi d’Estat que enfronta els poders legislatiu i judicial espanyols –i alhora els dos partits principals de l’arc parlamentari estatal– arran de la reforma del Codi Penal. En una entrevista a Nació Digital, el president del Govern ha considerat que després del xoc entre PSOE i PP “s’allunya la possibilitat d’una gran coalició”, per la qual cosa, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, “està obligat a mirar encara més al bloc de legislatura”. Aragonès també ha advocat per portar les “qüestions de fons” del conflicte entre Catalunya i Espanya a la taula de diàleg, el mateix dia que el govern estatal ha descartat tornar-la a convocar abans de les eleccions generals.

“La nostra voluntat”, ha dit el president del Govern, és tenir “tota la força” perquè sobre la taula de negociació “els propers mesos” hi hagi l’abordatge de les “qüestions de fons del conflicte polític”. Aragonès ha explicat que s’ha treballat “per fases” i que fins ara s’ha abordat “la repressió”. Per això ha opinat que ara cal “obrir una nova fase centrada en les causes del conflicte”, que al seu parer són la relació política entre Catalunya i Espanya “basada fins al dia d’avui en la dominació i no en l’acord, ni en la lliure adhesió ni en la lliure determinació del futur de Catalunya”.

D’altra banda, Aragonès ha considerat que la crisi institucional a l’Estat “no és aliena” al procés de negociació sobre el conflicte polític a Catalunya, i ha recordat en aquest sentit que “sempre que Catalunya ha avançat hi ha hagut una reacció virulenta de la dreta nacionalista espanyola, i en alguns casos també de l’esquerra”.

En l’àmbit de la negociació dels pressupostos, Aragonès ha reiterat que ERC treballa “en l’escenari central d’un acord previ”, però ha advertit al PSC sense citar-lo que “dilacions innecessàries que tinguin per objectiu guanyar espai polític o comunicatiu no tindrien sentit”, perquè comprometrien uns comptes públics “bons per a la ciutadania”.

En aquest sentit, Aragonès ha considerat que “barrejar” en el debat pressupostaris qüestions “que en alguns casos no són ni competència de la Generalitat”, com ara el quart cinturó o l’ampliació de l’aeroport del Prat, significa estar “disposat a sacrificar”, per exemple, l’increment del 8% de prestacions socials que inclouen els números del 2023.

Aragonès també s’ha mostrat partidari d’esgotar la legislatura i ha apostat per un govern “en solitari” que permeti “una coherència, un govern àgil i el suport parlamentari necessari per tirar endavant les lleis. És possible ara i en el futur”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA