Política

Rússia intenta avançar a l’est i s’atrinxera a Crimea

El comandament militar ucraïnès afirma que Moscou ja es prepara per defensar la península annexionada el 2014

Les tropes russes han continuat avui intentant trencar les línies ucraïneses a la regió de Donetsk, sense èxit segons el comandament militar d’Ucraïna, que sosté que Rússia ja es prepara per defensar l’annexionada península de Crimea.

El nombre més gran d’atacs de les forces russes s’ha registrat a la regió de Donetsk, on les tropes ucraïneses han rebutjat incursions al costat d’una desena de localitats i ciutats, inclosa Bakhmut, un important nus de comunicacions, ha informat l’Estat Major General d’Ucraïna a Facebook.

Segons el comandament ucraïnès, prop d’una trentena de localitats d’aquesta regió de l’est d’Ucraïna han estat sotmeses a foc d’artilleria i al canoneig de tancs.

L’Institut d’Estudi de la Guerra (ISW, en les sigles en anglès) ha apuntat en el seu últim informe diari que probablement la companyia militar privada russa Grup Wagner, de l’oligarca Ievgueni Prigozin, intensifiqui les seves operacions a la zona de Bakhmut per proporcionar un èxit que li ha estat esquiu a l’exèrcit rus en aquesta zona.

En opinió dels analistes de l’ISW, Prigozhin, proper al president rus, Vladímir Putin, estaria intentant ampliar el seu paper a la contesa, per assolir els seus propis objectius polítics.

Si bé les regions orientals d’Ucraïna són el principal escenari de les accions militars, Rússia adopta mesures per prevenir una ofensiva ucraïnesa al front sud, on el novembre passat les tropes es van retirar de la ciutat de Kherson, l’única capital regional que han aconseguit controlar des del començament de la campanya.

“Al territori de la República Autònoma de Crimea, temporalment ocupada, les unitats enemigues estan portant a terme tasques d’enginyeria per a posicions defensives al llarg de la carretera Krasnoperekopsk-Dzhankoy”, ha indicat l’Estat Major General ucraïnès.

La carretera comença a la ciutat de Kransnoperkopsk, es troba a l’istme de la península de Crimea i des d’allà s’estén 61 quilòmetres fins a Dzhankoy, a l’interior d’aquest territori annexionat per Rússia el 2014, i és clau en cas hipotètic que tropes hi irrompin.

I és que els ànims de les autoritats de Kíiv van en ascens, sobretot després de sorprenent visita del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, a Washington, on va tenir una rebuda triomfal i el seu homòleg nord-americà, Joe Biden, va anunciar l’enviament de sistemes de míssils antiaeris Patriot a Ucraïna, que els demanava fa molt.

Aquest armament, segons els militars ucraïnesos, permetrà reduir l’efectivitat dels atacs massius amb míssils que periòdicament llança Rússia des de l’octubre passat contra la infraestructura energètica d’Ucraïna i que n’ha danyat més del 50%, privant de llum, aigua i calefacció milions de persones.

Aquest dijous Putin va afirmar que Rússia trobarà “un antídot” contra els sistemes Patriot, que —va destacar— no funcionen “tan bé” com els russos S-300 i els va qualificar de “bastant antics”.

“Els trencarem” com a nous, va dir sobre els sistemes nord-americans.

Sobre unes possibles negociacions de pau amb Ucraïna, Putin va assenyalar que “tots els conflictes armats acaben d’una manera o altra en negociacions” i que Moscou tampoc hi renuncia.

“El nostre objectiu no és fer girar més la roda del conflicte militar, sinó per contra acabar aquesta guerra. És allò a què aspirem i aspirarem”, va dir el cap del Kremlin.

El portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, ha explicat avui en roda de premsa l’abast de la declaració de Putin i del seu ús de la paraula “guerra”, vetada a l’espai informatiu rus per referir-se a la campanya militar a Ucraïna.

“Per descomptat, es tracta, abans de res, de la finalització de l’operació militar especial (a Ucraïna) mitjançant l’assoliment dels objectius que es planteja la Federació Russa”, ha aclarit.

El 24 de febrer d’aquest any, en anunciar el començament de la campanya militar a Ucraïna, Putin va declarar que els objectius d’aquesta eren la “desmilitarització” i “desnazificació” d’Ucraïna, així com la defensa dels habitants del Dombass.

L’endemà, el cap del Kremlin va instar els militars ucraïnesos a derrocar el seu president i comandant suprem.

“Estic a la meva oficina. Continuem treballant per la victòria”, ha escrit Zelenski avui, gairebé deu mesos després de la crida subversiva de Putin, al seu canal de Telegram per anunciar el seu retorn des dels Estats Units.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona