Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Ucraïna alerta d’una possible ofensiva russa abans de Cap d’Any

Continuen els duels d’artilleria a la línia del front

Ucraïna ha alertat aquest dilluns d’una possible ofensiva russa abans de finals d’any, mentre llançava un nou atac amb drons contra un aeròdrom militar en territori rus, a uns 500 quilòmetres de la frontera.

“Hem d’entendre que el nostre enemic intentarà fer que aquests dies siguin per a nosaltres foscos i difícils”, ha assegurat el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

Rússia vol recuperar-se de les derrotes

Segons el mandatari ucraïnès “Rússia ha perdut enguany en tot”, però intentarà “compensar les seves derrotes” amb nous atacs de míssils contra “el sistema energètic”.

Zelenski ha expressat la seva convicció que “la foscor no impedirà als ucraïnesos a infligir noves derrotes als ocupants”, però ha alertat a tots a “estar llestos per a qualsevol escenari”.

“És evident que els russos es preparen per a alguna cosa”, ha alertat per la seva part a la televisió ucraïnesa la portaveu del Comandament Sud d’Ucraïna, Nataliya Humenyuk. Segons la representant castrense, “ara en alta mar hi ha un vaixell portamíssils i dos submarins, la qual cosa suma en total 16 míssils del tipus Kalibr”.

Humenyuk ha recordat l’atac massiu del passat 5 de desembre, quan l’Exèrcit rus va utilitzar míssils d’emplaçament marítim i aeri, en assenyalar que “al principi la situació és molt semblant”. “Estem llestos per a això. Estem al corrent de la possibilitat d’un atac d’aquest tipus”, va subratllar en assenyalar que Rússia podria efectuar “tant atacs massius com puntuals”.

Nou atac amb drons a territori rus

En previsió d’una possible ofensiva russa, Ucraïna ha llançat avui un nou atac amb drons contra l’aeròdrom “Engels”, situat a la regió russa de Sarátov, a uns 500 quilòmetres de la frontera, durant el qual van morir almenys tres militars russos, segons, ha informat el ministeri de Defensa rus.

La defensa antiaèria russa va derrocar al voltant de les 01.35 hora de Moscou (22.35 GMT del diumenge) un dron ucraïnès que volava a baixa altura “quan s’aproximava a l’aeròdrom militar “Engels” de la regió de Sarátov”. Segons el comunicat castrense, tres militars del personal tècnic de l’aeròdrom, una de les bases de l’aviació estratègica de Rússia, van morir a conseqüència de la caiguda dels fragments del dron.

“Els avions no van sofrir danys”, ha recalcat la mateixa font de Defensa.

El passat dia 5 el comandament rus va informar que havia interceptat diversos drons ucraïnesos que tenien com a objectius els aeròdroms “Engels” i “Diàguilev”, aquest últim a la regió russa de Riazan, veïna de la de Moscou. Aquest mateix dia Ucraïna va ser objecte d’un massiu atac de míssils russos contra la seva infraestructura energètica.

Duels d’artilleria als fronts

Entretant, el front es manté estable enmig d’un duel d’artilleria entre totes dues parts.

Segons el comunicat de guerra de l’Exèrcit ucraïnès, en l’última jornada les forces russes van bombardejar prop d’un centenar de localitats pràcticament a tota la línia de front, especialment en les direccions de Kupiansk, Lyman, Bakhmut i Avdiivka, a la regió de Donetsk, i cap a les regions meridionals de Zaporíjia i Kherson.

En paral·lel, el portaveu de Defensa rus, Igor Konashenkov, ha assegurat que “les forces russes van continuar la seva reeixida ofensiva en direcció a Donetsk, durant les quals van ocupar posicions avantatjoses”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs