Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Ucraïnesos i russos tornen a enfrontar-se on va començar tot, al Donbass

Zelenski diu al Parlament que l’objectiu final de Kíiv és restablir la integritat territorial del país i alliberar a tots els ucraïnesos retinguts per Rússia

Els exèrcits ucraïnès i rus tanquen l’any amb cruents combats en el Donbass, on cada bàndol intenta aconseguir avanços territorials encara que sigui a costa d’un gran nombre de baixes en les seves files.

Des de la retirada russa al novembre de la meridional Kherson, els combats s’han concentrat a les regions orientals de Donetsk i Lugansk, el control de les quals és l’origen de l’actual conflicte.

“Continuem preparant la defensa (...) per a l’any vinent. Som conscients dels riscos de l’hivern i entenem el que hem de fer a la primavera”, ha explicat Zelenski.

Els ucraïnesos pressionen a Lugansk

Les tropes ucraïneses centren ara els seus esforços a apoderar-se del control de la ciutat de Kreminna, un estratègic encreuament de camins situat entre totes dues regions del Donbass.

El cap ucraïnès de l’Administració Militar de Lugansk, Serhiy Haidai, assegura que el comandament rus ja ha abandonat la ciutat, igual que els civils que havien estat enviats des de Rússia.

Haidai destaca que la presa de Kreminna aplanaria el camí per a reconquerir les localitats que condueixen a Lissitxansk i Sievierodonetsk, bastions perduts per Kíiv al juny-juliol.

Kíiv admet que el minat del territori i les barreres defensives construïdes per l’enemic alenteixen l’avanç ucraïnès.

Segons informa el diari “New York Times”, les tropes ucraïneses ja combaten als afores de Kreminna i estan prop d’alliberar aquesta localitat.

“A causa de la posició geogràfica de Kreminna, la localitat és vista com una prioritat pel comandament militar ucraïnès”, segons ha reconegut el portaveu militar prorús de Lugansk, Andréi Marochko.

Marochko, que va denunciar una concentració de tropes ucraïneses en l’eix Svatove-Kreminna, ha destacat que Moscou espera una ofensiva ucraïnesa des del nord-oest, oest i sud-oest.

L’ofensiva russa a Donestk s’alenteix

Mentrestant, els russos continuen la seva ofensiva contra Bakhmut, encara que Moscou no acaba de rebre bones notícies d’aquesta part del front.

De fet, en el seu comunicat de guerra diari el portaveu del ministeri de Defensa rus, Ígor Konashénkov, ha informat d’ “actives accions militars”, però de cap guany territorial.

La ciutat, situada 65 quilòmetres al nord de Donetsk, la capital de la regió homònima, és un estratègic nus de comunicacions, la captura de les quals per les forces russes els aplanaria l’avanç cap a Kramatorsk i Sloviansk, les principals places fortes d’Ucraïna en la zona.

Sobre aquest tema, l’Institut d’Estudi de la Guerra (ISW) ha destacat avui en el seu informe que les nombroses baixes han obligat Moscou a renunciar a companyies i batallons i a recórrer a unitats d’assalt de no més de 15 homes. El seu pronòstic és que, tret que rebin aviat reforços i noves partides de munició per a la seva artilleria, les tropes russes no podran prendre Bakhmut.

En una demostració que la ciutat està sota el seu control, el cap de la intel·ligència militar ucraïnesa, Kyrylo Budanov, es va personar en primera línia per a posar medalles als defensors d’aquesta urbs, que ja va ser visitada fa una setmana pel president, Volodímir Zelenski.

Avanços russos

On haurien accelerat els russos el seu avanç amb l’ajuda dels efectius de la companyia militar privada Wagner és en Soledar, 15 quilòmetres al nord-est de Bakhmut.

Els russos també continuarien empenyent als afores de Donetsk, tant en Avdiivka com en direcció a Màrinka, des d’on els ucraïnesos bombardegen la capital regional.

En opinió del secretari del Consell Nacional de Seguretat i Defensa d’Ucraïna, Oleksiy Danílov, “Rússia continua marcant-se objectius maximalistes en la seva guerra amb Ucraïna: la destrucció de l’Estat i l’extermini dels ucraïnesos com a nació”.

“Hem recorregut la meitat del camí cap a la victòria. Per davant queda l’etapa més dura. Expulsar finalment a l’agressor de la nostra terra i castigar-li pels seus crims”, va subratllar en Twitter.

Segons ha informat avui l’ONU, els combats a Ucraïna han costat la vida de 6.884 civils des del 24 de febrer passat.

Zelenski s’adreça al Parlament

Zelenski s’ha dirigit avui a la Rada Suprema (Parlament) per a resumir l’any en el seu tradicional missatge sobre l’estat de la nació, que no va ser aquesta vegada retransmès per la televisió. Segons diversos diputats, Zelenski va destacar que Ucraïna “s’ha convertit en un dels líders del món lliure” i ha ajudat a Occident a perdre-li la por a Rússia.

Va subratllar que l’objectiu final de Kíiv és restablir la integritat territorial del país i alliberar a tots els ucraïnesos retinguts per Rússia.

El president ha insistit en la necessitat de crear un tribunal internacional per a castigar els criminals de guerra russos, paper que Holanda està disposat a assumir.

A més, va ressaltar que la reconstrucció d’Ucraïna després dels combats a imatge i semblança del Pla Marshall després de la Segona Guerra Mundial serà “el projecte econòmic més gros d’Europa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona