Política

Balcans Occidentals

Tensions polítiques

Màxima tensió a Kosova

Pristina tanca el principal pas fronterer amb Sèrbia en resposta al manteniment de les barricades serbokosovars

Rússia nega estar darrere de l’escalada però dona suport a Belgrad

La UE i els EUA criden a la calma

Europa torna a mirar amb preocupació la nova escalada en les tensions entre Sèrbia i Kosova. La UE i els EUA van demanar ahir a les parts moderació màxima per superar la crisi. Ja fa un any que s’està gestant la crisi entre Belgrad i la seva exprovíncia –independent des del 2008–, però ha estat en les darreres hores quan la tensió ha arribat al seu punt màxim. El detonant ha estat la decisió del president serbi, Aleksandar Vucic, de posar l’exèrcit en màxima alerta i d’enviar el cap de l’estat major a la frontera amb Kosova, on la minoria serbokosovar fa setmanes que manté barricades en alguns passos fronterers per protestar contra la detenció d’un expolicia serbi. Després del reforç militar serbi a la frontera, el ministre d’Interior de Kosova, Xhelal Svecla, va acusar ahir Belgrad de voler desestabilitzar el país i va apuntar que el Kremlin està darrere de l’escalada. “És precisament Sèrbia, sota la influència de Rússia, la que ha provocat un estat militar d’alerta i està ordenant que es facin noves barricades per justificar i protegir grups criminals que el que fan és atemorir els ciutadans”, va dir Svecla.

Com a conseqüència de les barricades, la policia kosovar va tancar ahir el principal pas fronterer amb Sèrbia. “Aquest bloqueig il·legal impedeix la lliure circulació de persones i mercaderies, per la qual cosa convidem els nostres ciutadans i compatriotes a circular pels altres passos fronterers”, van indicar les autoritats kosovars, que han demanat a la missió de l’OTAN a la zona que dissolgui les barricades.

La reacció del Kremlin a l’acusació de Kosova tampoc es va fer esperar. El seu portaveu, Dmitri Peskov, hi va sortir al pas tot defensant l’actuació del govern serbi perquè considera que cal “protegir” la minoria sèrbia que viu al nord de Kosova. Ara bé, Moscou va negar que tingui res a veure amb l’escalada de les tensions, tal com assenyala Pristina. “Sèrbia és un país sobirà i és absolutament erroni buscar aquí una influència destructiva de Rússia”, va assenyalar el portaveu del Kremlin. “Sèrbia té, òbviament, tot el dret a protegir els serbis que viuen en condiciones tan difícils”, va afegir.

Després de posar l’exèrcit en màxima alerta, el president serbi va negar que amb la decisió es busqui desestabilitzar la seva exprovíncia. Vucic va argumentar que l’ordre respon a la sospita que Pristina prepara una operació per eliminar per la força les barricades i, per tant, cal “protegir” la minoria sèrbia al país. A més, el president serbi va subratllar que continuen “lluitant per la pau i la cerca de solucions de compromís”.

Davant les acusacions encreuades sobre les responsabilitats de l’escalada, el que és evident és que la situació entre Sèrbia i Kosova és cada cop més tensa. A més, l’anunci de Belgrad ha donat un nou impuls als serbokosovars per mantenir i aixecar més barricades al nord de Kosova, on viuen uns 50.000 serbis que no reconeixen ni la independència del país ni el govern de Pristina. En un intent de rebaixar les tensions, la justícia kosovar va anunciar que l’expolicia serbi detingut –fet que va desencadenar la crisi– passarà a estar ara sota arrest domiciliari.

50.000
serbokosovars
viuen al nord de Kosova i no reconeixen ni la independència de Kosova ni el govern de Pristina.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona