Política

ISRAEL

Netanyahu, de nou primer ministre d’Israel amb l’executiu més de dretes de la història del país

El parlament israelià ha ratificat avui el nou govern, que inclou partits obertament racistes i supremacistes jueus

També s’ha aprovat la designació d’Amir Ohana com a president de la cambra, convertint-lo en el primer polític obertament homosexual a ocupar el càrrec

La Knéset (el Parlament israelià) ha ratificat avui el nou govern liderat per Benjamin Netanyahu, amb els seus socis ultraortodoxos i de l’extrema dreta.

L’executiu més de dretes de la història d’Israel queda així conformat amb el vot favorable d’una majoria de 63 diputats, dels sis partits que integren la coalició, tres dels quals obertament racistes i supremacistes jueus.

El mandatari més longeu de la història de l’Estat jueu —15 anys al poder— comença així el seu sisè mandat, després de passar l’últim any i mig com a líder de l’oposició i mentre afronta un judici per corrupció acusat de frau, suborn i abús de confiança.

“Juro com a primer ministre mantenir la lleialtat a l’Estat d’Israel i les seves lleis, complir fidelment els meus deures com a primer ministre i respectar les decisions de la Knéset”, ha dit Netanyahu, que ha jurat el càrrec seguit de la resta de ministres del Gabinet.

La sessió d’avui al Parlament ha durat diverses hores, durant les quals centenars de manifestants han protestat contra el nou govern i les seves polítiques.

Del total de membres de l’Executiu, la meitat pertany al Likud de Netanyahu, 11 al partit ultraortodox sefardita Shas, 7 a l’ultraortodox ashkenazí Judaisme Unit per la Torà, 7 a l’ultradretà Sionisme Religiós, 6 a l’ultradretà Poder Jueu i un a l’homòfob Noam.

Prèviament a la votació, a més, s’ha aprovat la designació d’Amir Ohana com a president del Parlament, convertint-lo en el primer polític obertament homosexual a ocupar el càrrec.

Ohana és un important membre del Likud i ha ocupat en anteriors governs el càrrec de ministre de Justícia i de Seguretat Pública.

A la sessió parlamentària prèvia a la votació, Netanyahu ha anunciat també als ministres del nou govern, incloent algunes figures molt polèmiques, amb un total de trenta ministres, dels quals només cinc seran dones, quatre menys que al govern anterior.

Entre les figures més controvertides del nou gabinet destaquen el supremacista jueu Itamar Ben Gvir com a ministre de Seguretat Nacional; el seu soci Bezalel Smotrich com a ministre adjunt al Ministeri de Defensa, a càrrec de les polítiques a Cisjordània ocupada, a més de ministre de Finances; i l’homòfoba Orit Struck com a ministra de Missions Nacionals.

Diverses de les carteres més importants seran ocupades per membres del partit de Netanyahu i lleials a ell; com Eli Cohen a Exteriors, Yoav Galant a Defensa, Israel Katz a Energia i Yariv Levín a Justícia.

A més, l’ultraortodox Aryeh Deri ha estat designat com ministre de l’Interior i de Sanitat, després de l’aprovació aquesta setmana d’una llei que n’autoritza la designació, tot i haver estat inhabilitat a principis d’any després de ser condemnat per frau fiscal.

Aquesta i altres lleis i iniciatives del nou govern emmarcades en una important reforma judicial han fet sonar les alarmes a Israel, amb múltiples polítics, analistes, jutges i fins i tot diplomàtics alertant sobre una ràpida i perillosa erosió del sistema democràtic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona