Política

El govern espanyol retira les condecoracions a ‘Billy el nen’

El torturador franquista va morir el 2020 sense haver passat comptes pels seus crims

El Ministeri de l’Interior també estudiarà prohibir les associacions que facin apologia del franquisme

El Ministeri de l’Interior espanyol ha ordenat revisar i retirar les condecoracions que van rebre agents que van formar part de l’aparell repressor franquista, entre ells l’inspector de la Brigada Político Social de la policia franquista Juan Antonio González Pacheco, conegut com a Billy el nen i acusat de tortures per nombroses víctimes de la repressió. Just dimarts passat, un grup de víctimes de les seves brutals tortures va demanar oficialment per carta al departament de Fernando Grande-Marlaska la retirada d’aquestes distincions, que va mantenir fins a la seva mort.

González Pacheco, símbol de les tortures durant el franquisme i de la impunitat durant els anys posterior del franquisme, va morir per complicacions derivades de la covid el maig del 2020, als 77 anys, sense que li retiressin les medalles ni el 50% addicional de la pensió que rebia per quatre condecoracions. Va morir sense passar comptes davant la justícia pels seus crims. Els intents de la justícia argentina d’extradir-lo i jutjar-lo pels crims comesos durant la dictadura franquista van ser infructuosos, perquè la justícia espanyola sempre ho va impedir. La retirada ara de condecoracions es produeix en aplicació de la llei de memòria democràtica, que va entrar en vigor a finals d’octubre. El cas de Billy el nen no és l’únic. Fonts policials van indicar a l’agència Efe que hi ha almenys set expedients identificats més, quatre de guàrdies civils i tres de la policia espanyola.

L’ordre de Marlaska, que demana a les direccions generals dels cossos de seguretat iniciar els procediments d’ofici per fer aquestes revisions i retirades, també s’estén a la secretaria general d’Institucions Penitenciàries i a la resta de direccions generals del ministeri.

A banda d’això, el ministre també ha acordat crear una comissió d’estudi i anàlisi sobre l’aplicació i els efectes de la llei de memòria democràtica en tots els àmbits competencials del Ministeri de l’Interior. La comissió, entre altres temes, prepararà una reforma de la llei d’associacions per incloure com a causa de dissolució l’apologia del franquisme amb menyspreu a la dignitat de les víctimes. La reforma podria afectar la Fundació Francisco Franco, que defensa i promou la figura i el llegat del dictador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona