Política

Putin ordena un alto el foc de 36 hores a partir del migdia de demà

El president rus respon així a la petició del patriarca de l’església ortodoxa russa, Kiril, d’establir una treva de Nadal, que els creients ortodoxos celebren el 7 de gener

L’assessor de la Presidència ucraïnesa, Mijailo Podolyak, afirma que només hi haurà una “treva temporal” quan Rússia abandoni els territoris ocupats

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha ordenat avui un alto el foc de 36 hores a partir de les dotze del migdia hora de Moscou (les deu del matí a Catalunya) de demà divendres al llarg de tota la línia del front a Ucraïna, ha informat el Kremlin.

Segons la nota de la Presidència russa, la decisió del cap de l’Estat és en resposta a la crida del patriarca de l’església ortodoxa russa, Kiril, d’establir una treva de Nadal, que els creients ortodoxos celebren el 7 de gener.

“Com que a la zona d’accions militars viu un gran nombre de ciutadans ortodoxos, cridem la part ucraïnesa a declarar un règim d’alto el foc per permetre-li acudir als temples la vigília de Nadal i el dia de Nadal”, assenyala el comunicat oficial.

Hores abans, Kiril havia demanat una treva perquè els fidels poguessin celebrar el Nadal.

“Jo, Kiril, patriarca de Moscou i tota Rússia, faig una crida a totes les parts involucrades en aquest conflicte intestí a un alto el foc i establir una treva de Nadal”, ha assenyalat en la seva crida, publicada a la pàgina web de la IOR.

La treva proposada pel cap religiós perquè els creients puguin acudir als temples la nit de Nadal i Nadal havia d’entrar en vigor a les dotze del migdia hora de Moscou (les deu del matí a Catalunya) de demà divendres i s’estendria fins a les dotze de la nit (les deu de la nit hora catalana) del dia 7, el mateix termini de l’alto el foc ordenat per Putin.

És la primera vegada que el president rus disposa un alto el foc en tots els fronts des que el passat 24 de febrer va començar la guerra a Ucraïna amb l’objectiu, segons Putin, de “desnazificar i desmilitaritzar” país veí.

Un assessor de l’oficina presidencial ucraïnesa ha declarat aquest dijous, en resposta a l’anunci d’un alto el foc nadalenc per part de Moscou, que només hi haurà una “treva temporal” quan Rússia abandoni els territoris ocupats.

Mikhail Podolyak, una de les figures més properes al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha escrit al seu compte de Twitter que Ucraïna no està atacant un país estranger sinó defensant el seu territori i ha qualificat d’”hipòcrita” l’anunci rus.

“En primer lloc, Ucraïna no ataca territori estranger i no mata civils, com fa la Federació Russa. Ucraïna només destrueix els membres de l’Exèrcit d’ocupació al seu territori”, ha argumentat Podolyak en rebuig a la treva temporal.

“Segon, la Federació Russa ha d’abandonar els territoris ocupats. Només llavors tindrà una ’treva temporal’. Guardeu-vos la vostra hipocresia”, ha conclòs.

L’assessor ja havia criticat aquest matí la petició del patriarca de l’Església ortodoxa russa, Kiril, d’establir una treva de Nadal perquè els fidels puguin acudir als temples sense témer per la seva seguretat.

L’Església ortodoxa russa actua com a “propagandista” de la guerra, ha afirmat Podolyak, i ha afegit que la institució incita al genocidi dels ucraïnesos i a la militarització de la societat russa.

Per tot això, les declaracions de Kiril sobre l’alto el foc constitueixen una “trampa cínica i un element de propaganda”, ha emfatitzat l’assessor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona