Política

El caucas empitjora

Els com­bats a la regió seces­si­o­nista geor­gi­ana d’Ossètia del Sud entre les for­ces gover­na­men­tals de Tbi­lissi i uni­tats de l’exèrcit rus des­plaçats a la regió per aju­dar els osse­tes i les for­ces paci­fi­ca­do­res rus­ses, van con­ti­nuar durant el dia d’ahir. Els canals de tele­visió rus­sos van mos­trar imat­ges de la capi­tal osseta del sud, Tsinkh­vali, total­ment des­truïda, però no deien res dels bom­bar­de­jos rus­sos en ter­ri­tori georgià.

El pre­si­dent rus, Dmi­tri Medviédiev, va exi­gir la reti­rada de les tro­pes geor­gi­a­nes d’Ossètia del Sud i va par­lar de “catàstrofe huma­nitària”. Segons els ofi­ci­als rus­sos, només a Tsinkh­vali hi ha hagut més de 2.000 morts i unes 30.000 per­so­nes s’han refu­giat a Rússia. Geòrgia, que va des­men­tir aquest balanç de vícti­mes, va reconèixer pèrdues entre la seva població civil i va con­dem­nar els bom­bar­de­jos de l’avi­ació russa sobre diver­ses pobla­ci­ons geor­gi­a­nes i punts estratègics que van cau­sar dese­nes de morts.

Pànic social
El pre­si­dent georgià, Mikhaïl Saakaix­vili, defi­neix el con­flicte com una “agressió mili­tar de Rússia” i ahir va decre­tar l’estat de guerra durant quinze dies a tot el país, decisió que va ser rati­fi­cada pel Par­la­ment i per­met impo­sar la llei mar­cial. Segons el gover­nant georgià, l’agressió, que té lloc a la regió de Tsinkh­vali i a Abkhàzia (l’altra república seces­si­o­nista), “té l’objec­tiu de crear el pànic a la soci­e­tat mul­ti­na­ci­o­nal geor­gi­ana”.

Per reforçar l’exèrcit es pre­veu que els 2.000 mili­tars geor­gi­ans que hi ha des­ple­gats a l’Iraq tor­nin a Geòrgia. A més, Tbi­lissi no des­carta dema­nar ajuda a Occi­dent perquè, tal com va reconèixer el secre­tari del Con­sell Naci­o­nal de Segu­re­tat georgià, “és molt evi­dent que les for­ces de les parts impli­ca­des en el con­flicte no estan en igual­tat de con­di­ci­ons”.

Tot i decre­tar l’estat de guerra, Saakaix­vili va fer una crida al seu homòleg rus a “atu­rar aquesta boge­ria”, segons va expli­car men­tre visi­tava vícti­mes del con­flicte en un hos­pi­tal de Tbi­lissi. Però des dels des­pat­xos de l’altre impli­cat en el con­flicte, el ser­vei de premsa del Krem­lin i el minis­teri de Defensa rus van dir que no havien rebut cap pro­posta de Geòrgia.

“Acci­ons cri­mi­nals”
El pri­mer minis­tre rus, Vladímir Putin, que es va des­plaçar ahir a Ossètia del Nord, fron­te­rera amb la zona del con­flicte, per seguir el con­flicte de pri­mera mà i coor­di­nar l’ajuda als refu­gi­ats, va ins­tar les auto­ri­tats de Geòrgia “a parar imme­di­a­ta­ment l’agressió con­tra Ossètia del Sud i a atu­rar totes les vio­la­ci­ons dels acords d’alto el foc”.
Putin va decla­rar que “les acci­ons de Geòrgia són cri­mi­nals però les de Rússia són total­ment legítimes”. Segons el cap de govern rus, “Geòrgia ha llançat un atac mor­tal con­tra la mateixa inte­gri­tat ter­ri­to­rial”, després del qual serà difícil “convèncer Ossètia del Sud de for­mar part de l’Estat georgià”.

Tal com es temia, el con­flicte ini­ciat a Ossètia del Sud es va esten­dre a l’altra república sepa­ra­tista geor­gi­ana. Les auto­ri­tats d’Abkhàzia van anun­ciar ahir que havien començat una ope­ració mili­tar per expul­sar la presència de l’exèrcit georgià de la vall del Kodori, una zona en ter­ri­tori abk­haz però con­tro­lada pel govern de Tbi­lissi que, segons Abkhàzia i Rússia, viola l’acord de des­mi­li­ta­rit­zació. n


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.