Política

La UE i l’OTAN reforcen l’aliança en plena guerra d’Ucraïna

Els socis europeus i l’Aliança blinden el suport a Kíiv i acorden incrementar la cooperació “al següent nivell”

El bloc comunitari es compromet a augmentar la producció industrial en defensa per reomplir arsenals i munició

“La seguretat europea està amenaçada.” Així de contundent va ser ahir la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, després que el bloc comunitari signés amb l’OTAN una declaració conjunta en què les dues organitzacions es comprometen a reforçar la cooperació en alguns àmbits i afegeixen noves qüestions en què col·laborar, com ara la protecció d’infraestructures crítiques. El document, inevitablement marcat per la invasió russa d’Ucraïna, és la tercera declaració conjunta entre la UE i l’OTAN i posa negre sobre blanc els principis que han de guiar la relació els pròxims anys.

Segellat a la seu de l’Aliança Atlàntica a Brussel·les per part del secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg; la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell, Charles Michel, el nou text substitueix l’anterior, pactat el 2018, i es marca com a objectiu elevar la cooperació entre el club comunitari i l’Aliança Atlàntica “al següent nivell”.

Entre els nous àmbits en què les dues parts es comprometen a col·laborar hi ha la protecció de les infraestructures crítiques, especialment després dels atacs el mes de setembre passat al gasoducte Nord Stream. Una altra qüestió en què les dues organitzacions s’han compromès a treballar és com abordar els ciberatacs, les conseqüències en la seguretat de l’emergència climàtica, la “creixent competència geoestratègica”, l’espai i les “tecnologies disruptives”, entre d’altres.

La declaració està clarament marcada per l’atac militar que Rússia va llançar contra Ucraïna ara fa gairebé un any. En aquest sentit, és dues organitzacions blinden en el text el suport a Kíiv. “Putin volia envair Ucraïna en pocs dies i dividir-nos i ha fracassat clarament en les dues coses”, va assenyalar Stoltenberg després de la signatura d’un document que reconeix el dret “inherent” de Kíiv a defensar-se. Ara bé, la declaració conjunta del club comunitari i l’Aliança Atlàntica no només apunta a Rússia, sinó també a la Xina. En referència també a Pequín, el text remarca els “reptes” per a la seguretat que provoquen els “actors autoritaris que amenacen els principis democràtics a través de mitjans polítics, econòmics, tecnològics i militars”.

Tot assenyalant el paper de lideratge de l’OTAN en la defensa europea, la UE també es compromet amb l’OTAN a augmentar la producció industrial europea per posar remei a uns arsenals que es troben a nivells molt baixos pel suport militar a Ucraïna. “Putin ha aconseguit tenir més OTAN i tindrà més Unió Europea”, va dir Michel, mostrant així el renovat compromís europeu amb l’Aliança Atlàntica.

LA FRASE

Putin ha aconseguit tenir més OTAN i tindrà més Unió Europea
Charles Michel
president del COnsell Europeu

Soldats ucraïnesos aniran als EUA a entrenar-se en l’ús dels ‘Patriot’

Els Estats Units entrenaran al seu territori soldats ucraïnesos en l’ús de les bateries antiaèries Patriot, que Washington ha anunciat que enviarà a Ucraïna. El portaveu del Pentàgon, el general de brigada Pat Ryder, va explicar en una roda de premsa ahir que l’entrenament començarà la setmana que ve amb un grup inicial d’entre noranta i cent soldats ucraïnesos a Fort Sill, a Oklahoma. No és el primer cop que els EUA entrenen soldats ucraïnesos al seu territori des de l’inici de la guerra, fa onze mesos.

Un tribunal polonès ratifica la presó a Pablo González

El tribunal de Rzeszów, al sud-est de Polònia, va rebutjar ahir l’apel·lació contra la pròrroga de la presó preventiva dictada contra el periodista basc Pablo González, engarjolat des de finals de febrer del 2022.

Moscou pressiona per prendre la ciutat minera de Soledar

Les forces de Vladímir Putin centren els esforços a conquerir la ciutat minera de Soledar, a la província de Donetsk, on les tropes ucraïneses estan oferint una ferotge resistència. Kíiv va reconèixer ahir que la situació és “molt difícil” i el servei d’intel·ligència britànica indicava en el seu informe que l’exèrcit rus amb els mercenaris del grup Wagner possiblement controlen ja gran part de la ciutat, veïna de Bakhmut i la conquesta de la qual suposaria la primera gran victòria de Moscou en sis mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés reivindica un Govern que doni les mateixes oportunitats a totes les comarques

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona