Política

La fiscalia demana el bloqueig dels béns de Bolsonaro per l’assalt ultra

Un jutge del Suprem ordena la detenció d’Anderson Torres, exministre de Justícia de l’antic mandatari del Brasil

Milers de persones rebutgen l’atac a la democràcia dels bolsonaristes

La fiscalia brasilera estreny el cèrcol al voltant de l’expresident Jair Bolsonaro i ahir va demanar el bloqueig dels seus béns per l’assalt ultra a les seus dels tres poders de l’Estat –el Congrés, la presidència i el Tribunal Suprem– a la capital, Brasília, diumenge. A més, un jutge del Suprem va ordenar la detenció d’Anderson Torres, que va ser ministre de Justícia en els últims dos anys de govern de Bolsonaro i era el secretari de Seguretat de Brasília quan va haver-hi l’assalt. Se sospita que ell i la seva família han marxat als EUA. També es va demanar que s’ampliï la sanció al governador suspès de Brasília, Ibaneis Rocha. D’altra banda, el Congrés va aprovar la intervenció federal de Brasília decretada diumenge pel president Lula da Silva perquè l’Estat assumeixi les competències de seguretat. El Brasil s’ha aplegat al voltant d’una defensa fèrria de la democràcia. Dilluns, l’endemà de l’assalt bolsonarista, Lula va aconseguir el suport explícit de tots els poders de l’Estat, a més de tots els governadors, fins i tot opositors, i milers de persones van sortir als carrers per condemnar l’atac, pel qual hi ha detingudes 1.500 persones. Els manifestants van cridar contra el feixisme i en demanda de la no amnistia per als detinguts. L’assalt va deixar en evidència el clima de divisió al Brasil i ha posat a prova el lideratge de Lula. Sobre les hores de caos al cor de la democràcia brasilera, l’Organització d’Estats Americans celebrarà avui una reunió extraordinària.

Caos al Perú

El Brasil no és l’únic país de l’Amèrica del Sud on la situació és tensa. Al Perú almenys 17 manifestants van morir dilluns a la ciutat de Juliaca per les càrregues policials, en la jornada més sagnant de les protestes que hi ha al país des de l’arrest del president, Pedro Castillo, el mes passat. Els manifestants protesten contra el que consideren un cop de la dreta i reclamen la renúncia del govern de Dina Boluarte i eleccions anticipades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona
JUDICIAL

Villarejo, citat a declarar com a investigat per l’Operació Catalunya

barcelona
regne unit

Detenen els primers immigrants que s’enviaran a Ruanda

barcelona
Política

Sánchez reapareix a la Fira d’Abril en plena campanya del 12-M

barcelona