Política

El pressupost s’encalla en la recta final

El PSC s'ha reunit avui amb el govern i Illa insisteix en el "o tot o res" al seu document. "Si no s'accepta, no podem perdre més el temps", ha reptat

Sorpresa en el govern, que creu que l'acord és molt proper, després que Aragonès hagi assegurat al matí que fins i tot podia convocar un consell executiu «en qüestió d’hores» si hi havia acord avui

Les dues parts miren ara de trobar un punt d’entesa en els projectes extrapressupostaris que els socialistes exigeixen que tirin endavant per donar el sí

“Nosaltres ho veiem com ho vèiem ahir”. Fonts del PSC han confirmat aquest migdia a El Punt Avui que, quan duen ja una vintena de reunions amb el govern, l’entesa definitiva pel pressupost del 2023 continua embarrancada en la recta final, com ha verbalitzat aquesta tarda el seu líder, Salvador Illa, que ha tornat a exigir el "tot o res" a la seves propostes i ha demanat que, si no s'accepta, es deixi de "perdre el temps". La rèplica, que indica que ben poc s'ha avançat, arriba després que el president Pere Aragonès hagi repetit aquest matí a Catalunya Ràdio que veia l’acord “molt avançat”; tant, de fet, que apuntava que està “en disposició” de convocar un consell executiu extraordinari “en qüestió d’hores” per tal d’aprovar el projecte de llei i enviar-lo al Parlament. Tanmateix, els socialistes catalans, que ahir van mantenir reunions i contactes matí i tarda que el govern va dir que havien anat bé i havien servit per seguir avançant, celebren un conclave avui i demà a Cardona, on reuneixen el ’govern alternatiu’, i per això mateix asseguren que avui no tenen cap reunió prevista amb l’executiu, la qual cosa fa pensar que resulta molt i molt complicat que puguin segellar el pacte en les properes hores, com voldria el president. Aragonès ha insistit que la situació “no es pot eternitzar” i que no és el mateix executar un pressupost “en nou mesos que en onze”, però també ha dit que no hi ha sobre la taula la possibilitat d’aprovar el projecte de llei sense cap acord tancat, una opció que havia insinuat en les últimes setmanes.

Les posicions, en tot cas, continuen sense acabar-se de desencallar, bàsicament perquè el PSC exigeix com a conditio sine qua non per donar el seu sí als comptes que el govern es comprometi a desencallar el Hard Rock, l'ampliació de l'aeroport del Prat, la ronda del Vallès i la signatura del contracte-programa de Rodalies amb Renfe. En un diàleg a Cardona amb la ministra de Transports, Raquel Sánchez, el líder del PSC, Salvador Illa, ha tornat a exigir aquesta tarda que s'accepti "íntegrament, la totalitat, el conjunt sencer" de les "condicions de mínims" que ja van fer públiques els últims dies de l'any. En cas contrari, ha dit, no hi haurà acord pressupostari. "Són un tot, i Aragonès no pot dir 'ara no toca' perquè això és d'una altra època; ara toca tot perquè no té majoria al Parlament", ha etzibat. Illa, de fet, ha vingut a llençar un ultimàtum al president perquè ho agafi o ho deixi: "si s'accepten aquestes propostes queden serrells en què podem seguir avançant; si no s'accepten, no podem perdre més el temps". "Si no li sembla bé, busqui altres suports", ha conclòs.

Les declaracions tan contundents d'Illa han causat sorpresa en el govern, segons han constatat fonts consultades després per El Punt Avui. "No entenem aquesta posició tan maximalista quan l'acord és tan a prop, no s'entendria que per un parell de punts es renunciés a tot el pressupost", han resumit. Segons les mateixes fonts, l'entesa és total en els números i força avançada en la resta de qüestions que planteja el PSC, fins al punt que asseguren que només queden un parell de punts de desacord, i s'hi està treballant, d'entre els cinc que es van posar com a condició ineludible. Després que avui hi hagi hagut algun contacte telefònic, des del govern admeten que demà al matí no hi ha cap reunió prevista, tot i que es podrien reprendre a la tarda i fins i tot el cap de setmana per tancar definitivament el pacte. Aragonès assegurava aquest matí que la situació no és de «bloqueig» -fet pel qual no creu necessària la seva intervenció directa mitjançant una reunió amb Illa, com diu que ja ha passat en altres ocasions- i que s’està treballant per resoldre-la. En aquest sentit, admetia per primer cop que, un cop tancada una entesa total per les partides pròpiament del pressupost, ara encara hi ha “moltes qüestions que s’estan acabant de polir”. En concret, s’està parlant dels projectes esmentats, que l’executiu continua defensant que són extrapressupostaris i no han de condicionar la seva aprovació, ja que ni tan sols són de la seva competència, però que el PSC -i també Junts- continua posant com a condició inexcusable.

En tot cas, el mateix president ha reconegut que ja se n’han avingut a parlar. El mateix Illa admetia dimecres que el que vol és el compromís que tirin endavant, més que el com o el quan. En aquest sentit, Aragonès sosté que ja “hi ha acord” en alguns casos però que en altres mantenen “visions diferents” en què estan intentant trobar punts d’entesa a partir de “mirar a quina necessitat respon cada projecte”. Per això ha defensat que cal abordar-los també des d’una posició tècnica. Exemplificava, així, que si la B-40 que reclama el PSC respon a la necessitat de millorar la mobilitat al Vallès, s’estan estudiant alternatives per fer-ho possible en allò que respon a la responsabilitat de la Generalitat -per exemple, en la connexió de la C-58 amb Castellar-, i que estan mirant com casar-ho tot. El mateix passa en el cas de l’aeroport: si el consens és que cal millorar-ne les connexions intercontinentals, el govern sosté que es pot aconseguir a través d’un traspàs de la gestió de la infraestructura, més que amb una ampliació que es veu limitada per nombroses normatives i condicionants d’espai i ambientals. “Necessita molt treball tècnic i molt consens si s’ha d’avançar per aquí”, ha advertit. Igualment, recorda que el Hard Rock està subjecte a un procediment de planejament “que té uns passos a seguir”, i que l’acord polític no se’ls pot saltar. Ara mateix, el seu pla director urbanístic encara està pendent de l’aprovació definitiva per part de la mateixa Generalitat.

Tampoc cita amb Junts

Entretant, fonts de Junts apunten que, després que l’última reunió amb el govern fos dimarts a la tarda, tampoc avui hi tenen cap trobada prevista. A la sortida de la darrera, tot i que es va avançar en alguns aspectes purament pressupostaris i en el compromís que exigia Junts que no es congelin les delegacions a l’exterior el 2023, els exsocis de govern van deixar clar que encara hi ha “diferències importants”, i per tant un eventual acord hi està fins i tot més verd que amb el PSC. En aquest sentit, Aragonès està segur que també és possible l’entesa amb ells i que Junts “també assumirà la part de responsabilitat que té”, ja que ha recordat per exemple que té moltes alcaldies i es “valora molt” aspectes com la part de les inversions territorials dels comptes. En aquest sentit, el president manté que vol un “acord ampli”, a quatre bandes, i que qualsevol pacte que tanqui amb un dels dos partits serà “assumible” per l’altre. “Estem en condicions si hi ha voluntat política que el pressupost tingui el suport de quatre formacions, no hi ha discrepància en els continguts”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona