Política

L’OIEA desplegarà inspectors a totes les centrals nuclears ucraïneses

El desplegament començarà la setmana que ve i forma part dels esforços de l’organisme per evitar accidents a causa de la guerra

Els experts vigilaran la situació a les centrals, avaluaran les necessitats d’equipament i donaran assessorament tècnic

L’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA) ha anunciat aquest divendres que la setmana que ve començarà a desplegar inspectors a totes les centrals nuclears d’Ucraïna com a part dels seus esforços per evitar accidents a causa de la guerra llançada per Rússia.

“Quan aquesta tràgica guerra entra al segon any, hem de seguir fent tot el possible per evitar el perill d’un greu accident nuclear que causaria encara més patiment i destrucció al poble d’Ucraïna i més enllà”, ha declarat el director general de l’OIEA, Rafael Grossi, en un comunicat.

En aquesta nota, anuncia que la setmana que ve viatjarà a Ucraïna per establir aquesta “presència contínua” de fins a dotze experts en seguretat nuclear a les quatre plantes nuclears ucraïneses, en resposta a una petició del govern ucraïnès.

Es desplaçarà tant a l’antiga central de Txernòbil, on el 1986 es va produir l’accident nuclear més greu de la història, així com a les plantes de Rivne i Ucraïna del Sud. També hi haurà presència de l’Organisme a la central de Khmelnytskyy.

L’OIEA té des del setembre un equip a la central de Zaporíjia, sota control de Rússia i que ha estat objecte de bombardejos que han posat en risc la seva integritat.

La setmana passada va quedar desconnectada l’única línia operativa de reserva de subministrament elèctric, que ha pogut tornar a ser activada, i Grossi ha qualificat d’una prova de la fragilitat de la situació.

A més, ha advertit de la pressió que pateix el personal de la planta i de les conseqüències que podria tenir per a la seguretat.

Grossi ha afirmat que aquest desplegament és un pas important dins dels esforços de l’OIEA per ajudar Ucraïna en aquests “temps immensament difícils i desafiadors”.

Els experts de l’OIEA vigilaran la situació a les centrals, avaluaran les necessitats d’equipament i donaran assessorament tècnic.

Grossi també ha anunciat que mantindrà nous contactes amb les autoritats ucraïneses dins dels esforços per crear una zona de seguretat al voltant de Zaporíjia, la central nuclear més gran d’Europa.

“Les meves converses amb Ucraïna i Rússia avancen, tot i que no tan ràpid com ho haurien de fer. Mantinc l’esperança que aviat puguem acordar i implantar la zona”. ha assenyalat el diplomàtic argentí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona