Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

L’OSCE insta Rússia a acabar la guerra i retirar les seves tropes d’Ucraïna

El ministre de Defensa ucraïnès, Dmytro Kuleba, tem que Rússia faci servir vehicles de l’organisme amb la finalitat de causar provocacions a la zona del Donbass

El ministre d’Exteriors de Macedònia del Nord, Bujar Osmani, com a president de torn de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), ha instat aquest dilluns Rússia a posar fi a la guerra i retirar les seves tropes d’Ucraïna, on es troba de visita oficial.

“Estic ara aquí com a cap de l’OSCE i crido Rússia a posar fi a aquesta guerra, a retirar les seves forces i tropes d’Ucraïna i també a mostrar el seu compromís amb els valors i principis de l’OSCE i tornar a la via diplomàtica”, ha declarat durant una roda de premsa conjunta amb el ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmytro Kuleba.

Osmani ha reiterat que Ucraïna continuarà sent la principal prioritat durant la presidència macedònia de l’OSCE, segons ha informat l’agència de notícies ukraïnesa Ukrinform.

“Farem costat decididament Ucraïna i no ens desviarem d’aquest camí. No acceptarem el que està ocorrent. En el seu lloc, aplicarem totes les eines de l’OSCE per a restablir la pau i el respecte dels nostres principis i compromisos”, ha assegurat.

Osmani ha subratllat la necessitat d’aconseguir una pau sostenible que respecti la integritat territorial d’Ucraïna dins de les seves fronteres internacionalment reconegudes.

A més, ha expressat la seva total condemna a les noves agressions russes contra Ucraïna, entre ells el recent atac amb míssils contra un edifici residencial en Dniprò que ha deixat almenys quaranta morts i per al qual “no pot haver-hi cap justificació”.

Kuleba, per part seva, ha destacat la necessitat d’excloure a Rússia com a membre de l’OSCE i ha assenyalat que aquest país porta atacant ja fins i tot abans del 24 de febrer l’Acta Final de Hèlsinki, però que des de l’inici de la guerra d’agressió contra Ucraïna destrueix sistemàticament cada lletra de la mateixa diàriament. Tot el que fa Rússia “està dirigit a soscavar aquest document fonamental i a soscavar l’OSCE”, ha dit Kuleba. “Per això vaig repetir al meu col·lega les expectatives d’Ucraïna: creiem que l’única manera de salvar l’OSCE és desfer-se de Rússia com a integrant d’aquesta”, ha manifestat.

Kuleba ha agregat que mentre s’arribi a aquest punt, cal fer tot el possible per a “privar a Rússia de l’oportunitat d’influir en uns certs processos i decisions que es prenen dins l’organització”.

D’altra banda, Kuleba ha expressat la seva preocupació per les informacions sobre el transport de vehicles propietat de l’OSCE des de Rússia als territoris temporalment ocupats a Ucraïna i no ha descartat que Moscou dugui a terme provocacions amb aquests vehicles. “Avui hem debatut amb el meu col·lega com prevenir provocacions per part de Rússia que puguin entelar la reputació de l’OSCE en condicions d’un conflicte armat”, ha declarat.

L’OSCE havia advertit prèviament a través de Twitter que l’organització no és present en el Donbass i que qualsevol vehicle amb el logotip de l’organització no està sent utilitzat allí per a fins de l’organització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona