Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Pressió a Alemanya per lliurar tancs a Ucraïna

El Parlament Europeu insta Scholz a permetre l’entrega dels Leopard 2 “sense més demora”

El president del Consell Europeu es mostra “personalment” a favor d’enviar aquests blindats a Kíiv

Polònia anuncia una “coalició internacional” amb l’objectiu de transferir aquest armament

El ple del Parlament Europeu ha instat aquest dimecres el canceller alemany, Olaf Scholz, a permetre l’entrega “sense més demora” dels moderns tancs Leopard 2 a Ucraïna perquè pugui continuar defensant-se amb garanties de la invasió russa. El president del Consell Europeu, Charles Michel, s’ha mostrat favorable a enviar blindats a Ucraïna.

L’Eurocambra ha fet la petició directa a Scholz –recollida en una esmena proposada pel grup dels Verds– en un informe aprovat amb 459 vots a favor, 93 en contra i 85 abstencions sobre la Política Comuna de Seguretat i Defensa de la Unió Europea (UE).

Els eurodiputats demanen al text el desplegament immediat d’armament modern i un sistema de defensa aèria d’última generació per a Ucraïna i insten el canceller alemany a entregar “sense més demora” els carros de combat Leopard 2 que Kíiv demana.

La resolució parlamentària subratlla que Ucraïna està defensant la seva integritat territorial dins les seves fronteres internacionalment reconegudes i que necessita urgentment ajuda militar i armament pesant per guanyar la guerra.

En un altre debat aquest matí l’Eurocambra, Charles Michel ha defensat aquest matí la conveniència de subministrar aquest armament. “Ara és el moment. Ells [els ucraïnesos] necessiten urgentment més equipament. I personalment estic a favor de subministrar tancs a Ucraïna”, ha expressat.

En la seva intervenció, Michel ha denunciat l’“estratègia de terror” que Rússia aplica des de fa gairebé un any per sotmetre el poble d’Ucraïna. “Però els ucraïnesos resisteixen i continuaran resistint. I nosaltres, la Unió Europea, continuarem donant-los suport el temps que calgui”, ha assegurat.

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha coincidit que els vint-i-set estaran “al costat d’Ucraïna el temps que sigui necessari”.


“Coalició internacional”
Polònia ha anunciat avui que impulsarà una “coalició internacional” per facilitar l’entrega dels tancs a Ucraïna.

El portaveu d’Exteriors de l’oficina presidencial polonesa, Marcin Przydacz, ha explicat que l’objectiu d’aquesta aliança serà transferir tancs a Ucraïna i que hi participaran el Regne Unit i diversos països de la Unió Europea (UE).

La iniciativa es formalitzarà, segons Varsòvia, en la reunió de ministres de Defensa de l’OTAN que tindrà lloc a la base militar de Rammstein, a Alemanya, la més gran dels Estats Units a Europa i on l’OTAN manté estacionat un contingent militar.

El president polonès, Andrzej Duda, ja va anunciar dimecres passat en una visita a Ucraïna que Polònia havia decidit transferir una companyia de tancs Leopard 2 al país veí “com a part de l’establiment d’una coalició internacional”.

L’Exèrcit polonès disposa de 240 tancs Leopard 2 de la versió més avançada i proveïda amb millor blindatge, un model, segons els experts, molt superior a tots els que Ucraïna ha rebut fins ara.

El primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, ha declarat recentment que “després de mesos de pressions, treball diplomàtic i centenars de converses, els nostres aliats occidentals, com França, Alemanya i altres països, estan finalment a punt per transferir a Ucraïna armament pesant”. “És gràcies a nosaltres que Ucraïna ha rebut sistemes Patriot, tant alemanys com nord-americans”, ha reivindicat, en referència als sistemes de defensa antimíssils que Washington ja ha anunciat que proporcionarà a Kíiv.

Duda va reclamar ahir a la cimera del Fòrum Econòmic Mundial de Davos (Suïssa) que “Rússia no pot sortir il·lesa d’aquesta guerra, amb la sensació d’haver guanyat alguna cosa (...) ha de sortir amb sensació de fracàs”. Segons el president polonès, aquesta guerra “només pot concloure d’una manera: Rússia ha de ser derrotada i expulsada d’Ucraïna”.

Els analistes calculen que fins ara Polònia ha lliurat a Ucraïna al voltant de 240 tancs T-72 polonesos de fabricació soviètica, a més de desenes de canons Krab, un gran nombre de llançamíssils antiaeris Piorun i altres equipaments, un ajut que el govern polonès va estimar en uns 1.700 milions de dòlars fa uns mesos.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA
Unió Europea

Tot d'atenció a Espanya per no garantir plenament la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona