Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Scholz promet més suport militar a Ucraïna i inclou els Patriot com a opció

El canceller s’obre a la possibilitat de facilitar bateries antimíssils

El canceller alemany, Olaf Scholz, ha ratificat aquest dimecres a Davos el compromís del seu país de brindar a Ucraïna tot el seu suport i pel temps que calgui i va incloure l’opció dels sistemes de defensa Patriot que ve reclamant Kíiv.

“Continuarem fent costat a Ucraïna amb amplis enviaments d’armes, en coordinació amb els nostres socis”, ha afirmat el líder alemany, en la seva intervenció davant el Fòrum Econòmic Mundial de Davos, per a afegir que en això s’inclouen “sistemes defensius com IRIS-T o Patriot”.

Alemanya està sota fortes pressions de diversos dels seus aliats perquè proveeixi Kíiv de tancs del tipus Leopard, després d’haver subministrat ja blindats del tipus Gepard i compromès l’enviament dels Marder, mentre que el dilluns va començar a traslladar tres bateries del sistema Patriot a la veïna Polònia.

En la seva intervenció davant aquest Fòrum, Scholz ha recordat que l’aportació del seu país a l’ajuda a Ucraïna va aconseguir ja l’any passat els 12.000 milions d’euros i va insistir que el seu compromís en la defensa d’aquesta país enfront de l’agressió russa es mantindrà “mentre sigui necessari”.

La seva voluntat és fer costat a Ucraïna “fins on calgui”, va insistir ja en la ronda de preguntes, qüestionat sobre la indeterminació que s’atribueix –tant des d’Ucraïna com d’alguns aliats– a Alemanya quant a nous subministraments d’armament pesant, concretament els Leopard. “Estem entre els principals aportadors d’armes a Ucraïna”, ha argumentat, per a al·ludir als Estats Units entre els països que sí que superen la contribució alemanya –”el no que no és una sorpresa”–.

El canceller ha afirmat a continuació que el seu país no és el que envia “més armes” a Kíiv, però que les que subministra són “d’alta eficiència”, encara que sense donar una resposta a la qüestió dels Leopard.

Scholz havia obert el seu discurs expressant les seves condolences per la tragèdia ocorreguda avui a la regió de Kíiv, en estavellar-se l’helicòpter en què viatjava el ministre de l’Interior, Denis Monastyrsky.

El canceller ha afirmat que “la guerra de Rússia va impactar sobre tots nosaltres” i ha obligat el món a “adaptar-se a noves realitats geopolítiques”, en col·locar-li davant una “espasa de Democles”, en què el perill era caure en una nova fragmentació, desglobalització i desacoblament”.

“Rússia ha fracassat en tots els seus objectius”, va prosseguir, i Alemanya ha avançat “en uns pocs mesos” cap a l’objectiu de la total independència energètica respecte al gas, el petroli i el carbó russos.

La intervenció de Scholz a Davos precedeix a la cita ministerial de l’OTAN del pròxim divendres en la base estatunidenca de Ramstein, en territori alemany, que estarà centrada en el suport militar a Ucraïna.

El líder alemany ha abordat aquesta qüestió anit en una conversa amb el president dels Estats Units, Joe Biden, mentre que demà s’espera ja la visita a Berlín del secretari de Defensa estatunidenc, Lloyd Austin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona