Política

Estat espanyol

Ministres espanyols assistiran a reunions del govern francès i viceversa

Els dos Estats crearan un grup de treball sobre migració

El tractat reconeix “el paper” dels governs locals i regionals en la cooperació transfronterera

Ministres espanyols assistiran de forma periòdica a reunions del govern francès i viceversa, segons el Tractat d’Amistat i Cooperació que s’ha signat aquest dijous a la XXVII cimera bilateral hispanofrancesa que se celebra a Barcelona, sota la presidència de Pedro Sánchez i Emmanuel Macron.

Els Estats espanyol i francès volen intensificar al màxim “el seu diàleg polític i la seva cooperació bilateral en tots els àmbits” per tal d’“enfortir del projecte europeu”. És per això que han acordat celebrar anualment una cimera com la d’aquest dijous i convidar membres de l’altre executiu als respectius Consells de Ministres.

En concret, l’acord estableix el compromís que un membre del govern espanyol sigui convidat al Consell de Ministres francès, i viceversa, almenys una vegada cada tres mesos i per rotació.

El tractat també recull que, per promoure la cooperació, es podran establir altres diàlegs estructurats que reuneixin un o diversos ministeris en funció de les qüestions que s’hagin de tractar i en el marc de les seves competències respectives.

El tractat subscrit en aquesta cimera és el segon d’aquestes característiques que l’Estat espanyol signa amb un altre país, ja que fins avui només n’existia un de similar amb Portugal.

No obstant això, el tractat d’amistat amb Portugal no recull, a diferència del subscrit ara amb França, que ministres espanyols participin en reunions del govern portuguès i l’inrevès.


Cooperació transfrontera
Alguns dels àmbits que Espanya i França han acordat reforçar a la cimera d’aquest dijous són els de la cooperació transfronterera i la migració.

El document estableix la creació d’un grup de treball hispanofrancès sobre aquesta qüestió que reunirà per a un diàleg regular els responsables de la gestió de fronteres, migració, asil, integració i lluita contra les xarxes de migració il·legal.

Les autoritats d’Espanya i França també obren la porta a desplegar “unitats operacionals binacionals” i a realitzar “operacions comunes o conjuntes” per lluitar contra les xarxes de tràfic de persones.

Una de les preocupacions de França són els moviments secundaris a l’interior de l’espai Schengen i Espanya ha acudit a la trobada amb la reclamació de reobrir els vuit passos fronterers secundaris entre els dos Estats.

L’acord no concreta aquesta qüestió i fa una menció genèrica al compromís mutu amb la preservació de l’espai Schengen i la llibertat de circulació, així com “el bon funcionament de l’espai sense controls en les fronteres interiors”.


Reconeixement del paper de les autoritats locals i regionals
Pel que fa a la cooperació transfronterera, les parts plantegen reforçar-la en tots els àmbits amb operacions conjuntes per lluitar contra el terrorisme i la delinqüència organitzada, però també en altres aspectes econòmics, socials i culturals.

En aquest sentit, “reconeixen el paper desenvolupat en aquest aspecte per les autoritats locals i regionals en el marc de les seves competències” i parlen de fomentar “l’aprenentatge de la llengua del veí i el seu ús en la vida quotidiana en els espais transfronterers”.


Interconnexions energètiques
Pel que fa a les interconnexions energètiques, els dos països reafirmen el compromís amb els projectes d’aquest tipus i, en especial, amb l’H2Med. Les parts “col·laboraran amb els reguladors energètics i la Comissió Europea per maximitzar el finançament europeu dels projectes d’interconnexió energètica i facilitar la seva avaluació i desplegament”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA