Política

Estats Units

Aniversari d’una bomba política

L’escàndol de la vergonya

L’afer sexual entre Bill Clinton i la becària de la Casa Blanca Monica Lewinsky va explotar el gener del 1998, ara fa 25 anys

El cas va deixar l’aleshores president al caire de la destitució i va marcar la política nord-americana

Avui fa 25 anys d’un dels escàndols sexuals més grans de la història recent dels Estats Units. El conegut com a “afer Lewinsky-Clinton” va fer tremolar els fonaments d’una de les principals potències del món i va provocar un gran avergonyiment entre la població nord-americana.

Tot va començar quan la jove becària Monica Lewinsky va iniciar les seves pràctiques a la Casa Blanca, on va tenir una “relació íntima” amb l’aleshores president Bill Clinton. En aquell moment, ella tenia 22 anys i ell, 49. La relació es va prolongar des del 1995 fins al 1996, fins i tot va continuar després que la cap de personal adjunta de la Casa Blanca, Evelyn Lieberman, destinés la jove a un nou lloc com a assistent del portaveu del Pentàgon, al·legant que tenia un “comportament inadequat i immadur”. Va ser allà on Lewinsky va conèixer Linda Tripp, una treballadora del govern amb qui va iniciar una estreta amistat, fins al punt que li va confessar la seva relació amb Clinton. La mateixa Tripp va gravar secretament aquestes confessions i, un any més tard, va oferir les cintes a un grup de periodistes de la revista Newsweek.

“Mai vaig tenir cap relació sexual amb aquesta dona, la senyora Lewinsky. Les acusacions són falses”, va defensar en més d’una ocasió Clinton des de la Casa Blanca. Fins i tot la seva dona, l’aleshores primera dama Hillary Clinton, va sortir al pas de les acusacions assegurant que es tractava d’una “gran conspiració de la dreta”, a qui acusava d’anar contra el seu marit des del primer dia en què va anunciar la seva candidatura a la presidència.

Tot i això, l’escàndol va provocar l’inici d’un procés de destitució contra el president, conegut als EUA com a impeachment, per part de la Cambra de Representants. El Senat, finalment, el va acabar absolent i va continuar al càrrec. En aquell procés, Lewinsky va ser citada per declarar sobre l’afer i va proporcionar proves detallades de les seves trobades amb Clinton. Això incloïa un famós vestit blau, que tenia l’ADN de Clinton.

L’escàndol va ser una gran vergonya per a la família Clinton i la seva administració. També va provocar una indignació pública generalitzada i les crides a la dimissió del llavors president, que fins aleshores tenia una imatge impecable. No obstant això, Clinton es va negar a dimitir i va continuar al càrrec fins l’any 2001.

L’afer Lewinsky va tenir implicacions de gran abast per a la política nord-americana. En primer lloc, va disparar els nivells de desconfiança en el sistema polític per part de la població, ja que molta gent va sentir que Clinton havia mentit sota jurament i se n’havia sortit. L’escàndol també va plantejar preguntes sobre el paper del sexe en la política i si s’han de tenir en compte les relacions personals a l’hora d’avaluar l’aptitud d’un polític per ocupar un càrrec.

En els anys posteriors a l’escàndol, Lewinsky s’ha convertit en una defensora de qüestions relacionades amb l’assetjament i l’assetjament en línia. També ha escrit molt sobre les seves experiències, i fins i tot va oferir una xerrada viral a la coneguda plataforma educativa TED en què va parlar de l’impacte durador que va tenir l’escàndol en la seva vida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans