Política

Perú

La policia irromp en una universitat de Lima i deté més de 200 persones

Centenars de manifestants arribats de tot el país estaven acampats a la UNMSM

L'ONU demana proporcionalitat a les autoritats peruanes

La Policia Nacional del Perú (PNP) ha detingut aquest dissabte més de 200 persones en el desallotjament del campus de la Universitat Mayor de San Marcos (UNMSM) de Lima, on centenars de manifestants arribats de tot el país acampaven des de dimecres per participar en les marxes antigovernamentals a la capital, segons ha informat un portaveu de la fiscalia.

Cap a dos quarts de deu del matí (dos quarts de tres de la tarda hora catalana) una tanqueta de la PNP ha tombat la porta metàl·lica de l’entrada del centre acadèmic per accedir al campus i desallotjar-ne els centenars de manifestants acampats, que més tard han estat detinguts i traslladats a diferents instal·lacions policials. L’operatiu ha tingut el suport d’un helicòpter policial.

Aproximadament una hora i mitja després de l’inici de les actuacions han començar a sortir de la universitat diversos autobusos policials amb detinguts en direcció a instal·lacions policials, alguns d’ells emmanillats. Alguns estudiants residents al campus han enregistrat vídeos de policies obligant-los a abandonar les seves habitacions.

Després de la irrupció dels agents al recinte acadèmic, altres policies amb equips antidisturbis s’han desplegat a les portes del campus per acordonar la zona. Parlamentaris, simpatitzants i familiars d’estudiants s’han concentrat davant el cordó policial i han reclamat l’accés d’advocats i la premsa a les instal·lacions universitàries.

El fiscal superior provisional i coordinador Nacional de les Fiscalies en Prevenció del Delicte, Alfonso Barnechea, ha anunciat als mitjans a les portes de la universitat que en l’operatiu han estat detingudes 200 persones i que s’han traslladat una vintena de fiscals a les dependències policials per verificar que s’han respectat els drets humans dels ciutadans.

“En la nostra qualitat de defensors de la legalitat, la defensa dels drets humans i la prevenció del delicte estem constituint, no només per verificar la situació, sinó que també estem desplegant una sèrie d’actuacions funcionals com a Ministeri Públic”, ha afirmat Barnechea. A més dels 20 fiscals s’han desplaçat a les comissaries entre sis i vuit metges forenses per verificar l’estat i integritat física de les persones detingudes.

Dimecres passat van començar a arribar a aquesta universitat centenars de persones procedents de Puno, Arequipa i Cuzco, entre altres punts del país, desplaçats a la capital peruana per participar en les grans marxes convocades per reclamar la renúncia de la presidenta Dina Boluarte, el tancament del Congrés, la convocatòria d’una assemblea constituent i l’avançament d’eleccions. Estudiants de la San Marcos han mostrat aquesta setmana el seu suport als manifestants i han organitzat recaptes i cadenes de donacions d’aigua, aliments, mantes o matalassos.


Toc d’atenció de l’ONU
Després del desallotjament de l’UNMSM la missió al Perú de l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans (OACNUDH) ha demanat a les autoritats peruanes que actuïn amb proporcionalitat.

“Davant la intervenció a la UNMSM, l’OACNUDH insta les autoritats a assegurar la legalitat i proporcionalitat de la intervenció i garanties de degut procés”, reclama l’ONU en un comunicat.

L’escrit explica que és “de públic coneixement” que diverses delegacions –incloent organitzacions camperoles i indígenes– arribades des de diferents regions per participar en les protestes de Lima “han estat a la universitat durant els últims dies”. “La disposició de les persones detingudes davant autoritats judicials i la supervisió fiscal és essencial per a la protecció dels drets de totes les persones que integren aquestes delegacions, així com dels estudiants residents a la universitat”, conclou la nota.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona