Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Kíiv manté la pressió a Berlín i alerta d’una ofensiva russa de qualsevol front

Zaporíjia i el Donbass continuen sota l’amenaça russa

Ucraïna manté la pressió sobre Alemanya perquè aquesta alliberi per fi els tancs Leopard 2, mentre el president, Volodímir Zelenski, adverteix que la temuda ofensiva russa pot produir-se des de qualsevol direcció, advertiment que es produeix enmig d’informacions russes sobre un avanç en l’est i sud-est.

“L’ofensiva pot ser des de qualsevol direcció, en el sud o en l’est. S’han fixat l’objectiu d’arribar a les fronteres administratives de les regions de Donetsk i Lugansk. Es fixen tasques i centenars, milers de persones morencada dia”, ha advertit el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en una entrevista a la cadena alemanya ARD.

Quants tancs necessita Ucraïna?

Per a frustrar els plans russos, Kíiv insisteix en la necessitat de rebre com més aviat millor armament pesant dels seus aliats occidentals després de no rebre el divendres passat els anhelats Leopard 2 alemanys.

Alhora, Zelenski està convençut que uns pocs tancs no inclinaran la balança a favor d’Ucraïna, que necessita la quantitat més gran possible de vehicles blindats. “Quan ells (els russos) tenen mil tancs, cap país solucionarà l’assumpte amb la decisió d’enviar-nos 10, 20 o 50 tancs”, ha opinat.

Amb tot, qualsevol anunci sobre el lliurament de carros de combat “motiven” més als soldats ucraïnesos perquè continuïn lluitant pels seus valors, ha dit.

En aquest sentit, Zelenski ha fet una crida perquè Berlín deixi de costat les seves reticències i autoritzi finalment l’enviament dels Leopard 2 a Kíiv.

“Teniu els Leopard o feu competicions lingüístiques? Si els teniu, donar-nos-els”, ha demanat en al·lusió a les informacions sobre el presumpte desacord entre els EUA i Alemanya per a condicionar el lliurament dels Leopard alemanys als Abrams estatunidencs.

El cap de gabinet de la Presidència ucraïnesa, Andriy Yermak, ha dit al seu torn que el seu país necessita “centenars de tancs” i no una vintena.

“El nostre objectiu és tornar a les fronteres de 1991 i castigar l’enemic, que pagarà pels seus crims”, ha escrit en Telegram.

Entretant, Polònia ha anunciat que sol·licitarà “aviat” el permís d’Alemanya per a enviar tancs Leopard 2 a Ucraïna. En tot cas, el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, ha explicat que si aquest consentiment no s’obté, Varsòvia igualment donarà a Kíiv els tancs que té a la seva disposició, “juntament amb altres països”.

Actualment, diversos països europeus estan considerant enviar a Kíiv unitats Leopard, presents en molts exèrcits de la regió. Així, segons la premsa noruega, aquest dilluns l’assumpte serà abordat en una reunió de diputats a porta tancada. També Països Baixos i Finlàndia s’han mostrat oberts a lliurar a Ucraïna les seves existències dels Leopard.

Els tancs alemanys, en cas de ser enviats a Kíiv, se sumarien als 14 Challenger 14 del Regne Unit i a la vintena de T-72 soviètics que ja hauria enviat Marroc a Ucraïna, segons el portal de defensa Menadefense, que indica que aquesta decisió va ser presa sota la pressió dels EUA. Londres planeja iniciar “els pròxims dies” l’entrenament de les forces ucraïneses en el maneig d’aquests moderns carros de combat.

Zaporíjia i el Donbass, els fronts més actius

Actualment els principals combats entre les parts enfrontades es desenvolupen en els fronts del Donbass i Zaporíjia. Segons ha dit avui el cap de l’administració militar de Zaporíjia, Oleksandr Starukh, en la jornada passada els russos van atacar la regió en 111 ocasions. Mentrestant, el cap imposat per Moscou en Zaporíjia, Yevgueni Balitski, ha assegurat que les tropes russes avancen lentament en la regió. “L’avanç no és ràpid, però és efectiu. Per això l’enemic perd més homes”, va escriure Balitski en Telegram.

El Ministeri de Defensa de Rússia va informar per la seva part que avui les tropes russes van prendre el control del poblat de Krasnopillya, a la regió oriental de Donetsk, uns 28 quilòmetres al nord del bastió ucraïnès de Sloviansk, informació que no ha estat confirmada per Kíiv.

Ucraïna també nega l’avanç rus en Zaporiyia, però assegura que l’enemic ha intensificat les seves accions en aquesta direcció per a impedir el trasllat de reforços ucraïnesos al capdavant del Donbass.

Amb tot, l’Estat Major de les Forces Armades ucraïneses ha reconegut combats en localitats pròximes a Bakhmut, a Donetsk, que podrien suggerir el ràpid cèrcol operacional d’aquesta localitat estratègica.

Ucraïna nega avanços russos significatius en Zaporíjia, com sosté Moscou

Ucraïna nega els avanços que Rússia sosté haver aconseguit a la regió de Zaporiyia, en sud del país, i assegura, per contra, que els intents d’ampliar la invasió des d’aquesta zona han estat repel·lits fins ara.

Els mesos de relativa calma en aquest tram de la línia del front, al sud de la ciutat i capital de la regió de Zaporíjia, controlada per Ucraïna, semblen haver arribat a la seva fi. En els últims dies les tropes russes han atacat posicions ucraïneses prop de les ciutats d’Orikhiv i Kamianské, situades en la línia del front.

Per a les fonts oficials ucraïneses, els atacs russos encara no representen una gran ofensiva: “En aquest moment, l’objectiu d’aquestes operacions russes és immobilitzar les nostres forces en la direcció de Zaporíjia, perquè no puguem transferir tropes a les regions de Donetsk o Lugansk”, ha declarat avui el portaveu del Grup de Forces Tavria de l’exèrcit ucraïnès, Yevhen Yerin.

Els russos atacaven en petits grups, d’entre vuit i deu soldats, ha afirmat. Fins ara no hi havia indicis d’una gran ofensiva en aquesta direcció, però el portaveu ha advertit que no es pot descartar aquesta possibilitat: la situació continuava sent “estable” però “complicada” per a les tropes ucraïneses.

Yerin va revelar així mateix que els russos havien aconseguit alguns avanços “limitats” i “insignificants” en els últims dies i les tropes ucraïneses, en canvi, van acabar recuperant totes les posicions. Va afegir que, les tropes i equips russos entren i surten constantment de Crimea.

Pel que sembla, les tropes russes estan reforçant les seves línies defensives mentre tracten d’evitar concentrar les seves municions i maniobrar per a esquivar les armes d’alta precisió de què disposa Ucraïna.

La UE acorda destinar 500 milions d’euros més per a enviar armes a Ucraïna

Els ministres d’Exteriors de la Unió Europea (UE) han tancat aquest dilluns un acord polític per destinar 500 milions d’euros més a enviar material militar a Ucraïna per fer front a la invasió russa. Amb el que és el setè tram d’ajuda des de l’inici de la guerra a través del Fons Europeu d’Ajuda a la Pau, s’eleva a 3.600 milions d’euros el suport militar del club comunitari a Kíiv.

En la reunió a Brussel·les, els ministres d’Exteriors també han acordat destinar 45 milions d’euros a la missió europea a Polònia per entrenar l’exèrcit ucraïnès. “Ucraïna ha de guanyar la guerra”, ha subratllat l’alt representant, Josep Borrell, després de la trobada.

Els EUA aplaudeixen Alemanya malgrat la seva postura sobre l’enviament de tancs a Ucraïna

Els Estats Units han encomiat aquest dilluns el paper que ha tingut Alemanya en l’assistència militar per a Ucraïna, al mateix temps que ha evitat criticar Berlín per les seves reticències a l’enviament de tancs Leopard que Kíiv ha sol·licitat. “Alemanya és un aliat incondicional en tots els fronts, inclosa l’assistència militar que es brinda a Ucraïna”, ha afirmat en roda de premsa el portaveu del Departament d’Estat, Ned Price.

Price ha defensat que des de l’inici de la invasió russa d’Ucraïna fa gairebé un any, Berlín ha demostrat ser “un aliat en el qual es pot confiar”.

Sobre la polèmica pels tancs Leopard, de fabricació alemanya, Price ha insistit que els enviaments d’armament són “una decisió sobirana” que ha de prendre cada país. Així mateix, ha destacat que Ucraïna ja disposa de “centenars de tancs” i ha recordat que els Estats Units han ajudat l’Exèrcit ucraïnès a reparar i a utilitzar antics tancs soviètics. “Continuarem posant de la nostra part per a subministrar tot el que Ucraïna necessiti”, va insistir Price.

D’altra banda, Polònia va obrir la setmana passada la porta a enviar alguns dels seus tancs Leopard a Ucraïna sense l’autorització d’Alemanya, i fins i tot va demanar formar una “coalició internacional” per a facilitar el lliurament d’aquests vehicles.

El canceller alemany, Olaf Scholz, ha dit que tota decisió respecte als enviaments d’armes ha de ser adoptada “en estret consens amb els nostres aliats”, tan europeus com amb els Estats Units.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”