Política

Berlín desafia Varsòvia a demanar permís pels Leopard

La ministra alemanya d’Afers Estrangers havia assegurat diumenge que autoritzarien Polònia a enviar aquests blindats a Ucraïna

Scholz guanya temps mentre espera més sol·licituds d’altres aliats per lliurar tancs del mateix model a Kíiv

És difícil saber a qui va desafiar més la ministra alemanya d’Afers Estrangers, Annalena Baerbock, quan va afirmar a París que Alemanya donarà llum verd si Polònia demana el permís prescriptiu per lliurar els seus Leopard 2 a Ucraïna.

D’una banda, el primer ministre polonès, l’ultranacionalista Mateusz Morawiecki, que feia dies pressionava Berlín amb l’amenaça d’enviar els tancs encara que fos sense permís i que, de cop, havia de reconèixer que no l’havia sol·licitada, aquesta autorització.

De l’altra, el canceller Olaf Scholz, que s’havia passat tot el diumenge amb Emmanuel Macron sense aclarir si està disposat o no a cedir els que té el seu exèrcit.

I, finalment, el tercer soci en el tripartit del socialdemòcrata Scholz, els liberals, que havien qualificat de “fracàs” la indecisió de Scholz.

El cas és que la frase de Baerbock des de París va girar la truita amb relació a aquests tancs de fabricació alemanya, que necessiten el permís de Scholz per ser lliurats a Ucraïna com a tercer país, fins i tot si és un altre aliat qui els ofereix. Són setze els membres de l’OTAN que, ara per ara, disposen d’aquests blindats en actiu. Alemanya en va començar a fabricar el 1978 i des d’aleshores n’ha produït 3.600 unitats. Són moltes les variants o models que se n’han distribuït, però es continuen considerant els més sòlids i polivalents entre els anomenats “tancs principals”, és a dir, els pròpiament de combat. Fora dels Abrams dels EUA o, potser, els Leclerc francesos, no hi ha cap altre model que ofereixi tanta mobilitat, protecció i capacitat ofensiva com l’alemany. El Pentàgon descarta oferir els seus, que a més de ser més pesants i menys operatius necessiten querosè, com els avions. Macron, davant Scholz, va dir que no “descartava” oferir els Leclerc, però sense posar-los damunt la taula.

En temps de la guerra freda i el teló d’acer, Alemanya va arribar a disposar de 2.125 tancs d’aquesta família. Ara en té entre 328 i 319, segons les darreres dades de Der Spiegel. Dinou dels quals podrien ser lliurats ràpidament a Ucraïna, continua aquest setmanari.

Però Scholz insisteix que qualsevol acord ha de ser “en consens” amb els aliats. Berlín tem una escalada per part russa i que toqui a Alemanya encaixar la “resposta” que teòricament donaria Putin.

Morawiecki ja no insistia ahir a demanar el llum verd de Scholz per als seus Leopard, sinó que recordava els 300 i escaig que té Alemanya, en contraposició amb els 247 polonesos. Altres aliats que fa uns dies pressionaven Berlín –com ara Finlàndia i els bàltics– callaven.

I Afers Estrangers continuava sense haver rebut sol·licituds de cap soci per traspassar els seus a Ucraïna. El llum verd ha de sortir de la cancelleria. Tant els socis Verds de Baerbock com els liberals pressionen Scholz perquè alliberi Alemanya de la “vergonya històrica” i el “fracàs” de no haver ajudat com cal Ucraïna.

LA FRASE

Alemanya haurà fracassat com a aliat si Ucraïna no té els tancs que necessita
Marie-Agnes Strack-Zimmermann
Comissió de Defensa del BUNDESTAG (Partit Liberal)

Detingut l’excap de Wagner que va demanar asil a Noruega

L’excomandant del grup de mercenaris rus Wagner que va fugir fa uns dies a Noruega i que havia demanat asil polític en aquest país va ser detingut ahir per haver violat les lleis d’estrangeria, segons van informar les autoritats de l’estat nòrdic. Andrei Medvédev, que va travessar il·legalment la frontera el 12 de gener, va ser capturat inicialment per la guàrdia fronterera i havia estat en custòdia policial fins ara. Medvédev és el primer oficial de Wagner que fuig de Rússia a Europa des de la invasió d’Ucraïna.

UE: 500 milions més per enviar armes a Ucraïna

Els ministres d’Afers Estrangers de la Unió Europea (UE) han acordat un nou desemborsament de 500 milions d’euros per finançar l’enviament d’armes a Ucraïna, el setè des de la invasió russa. Des de llavors, hi han destinat 3.600 milions.

Sud-àfrica defensa els exercicis navals amb Rússia i la Xina

Sud-àfrica va defensar ahir les maniobres navals que té previst dur a terme al febrer juntament amb forces armades de Rússia i la Xina, i va reivindicar la seva “sobirania” per decidir amb qui estableix relacions. Ho va deixar clar la ministra d’Afers Estrangers, Naledi Pandor, després de reunir-se a Pretòria amb el seu homòleg rus, Serguei Lavrov, quan falta un mes per al primer aniversari de la invasió d’Ucraïna. Els exercicis marítims conjunts tindran lloc a la costa oriental sud-africana entre el 17 i el 27 de febrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona