Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Zelenski remodela la seva administració per fer front a la corrupció

El govern ucraïnès cessa diversos alts càrrecs en la major reorganització des de l’inici de la invasió russa

Brussel·les valora que Kíiv actuï “seriosament” contra la corrupció al país, que és candidat a entrar a la UE

El consell del govern ucraïnès, presidit per Volodimir Zelenski, ha cessat oficialment sis funcionaris governamentals i ha donat llum verda a l’acomiadament de cinc governadors regionals per aturar la corrupció. Aquesta és la major reorganització de la seva administració des de la inici de la invasió russa, el passat 24 de febrer

La reorganització governamental es produeix després d’una sèrie d’investigacions de corrupció per presumpta malversació de fons entre diversos alts funcionaris, segons informa el mitjà ucraïnès Kyiv Independent. Els acomiadaments d’alts funcionaris en diversos ministeris tenen com a finalitat garantir la transparència i l’eficiència en la gestió, segon informa l’Ukrainska Pravda.

Zelenski ha destituït un dels homes fort del seu executiu, el sotscap de l’Oficina Presidencial, Kiril Timoixenko a qui segons el mitjà ucraïnès Hromadske, que cita fonts periodístiques, substituirà Oleksii Kuleba, actual cap de l’Administració del districte militar regional de Kíiv.

Taras Melnitxuk, representant oficial del govern al parlament, ha explicat que el gabinet de ministres ha cessat el viceministre de Defensa, Viatxeslav Xapovalov; el viceministre de Política Social, Vitali Muzitxenko, així com als viceministres de Territoris i de Comunitats, Ivan Lukerya i Viatxeslav Nehoda, respectivament.

També han estat cessats els vice-caps d’Estat del Servei Marítim i Fluvial, Anatoli Ivankevitx, de Transport, Viktor Vixnio.

Kuleba tindrà un nou lloc a l’Oficina del President, on s’espera la renúncia del sotscap del gabinet Kiril Timoixenko, ha apuntat The Kyiv Independent.

El fiscal general adjunt Oleksii Simonenko també ha estat destituït, segons ha anunciat el parlamentari Iaroslav Zhelezniak.

El viceministre de Defensa, Vyacheslav Shapovalov, ha presentat igualment la seva renúncia al càrrec en el context de l’escàndol obert al país sobre els fraus en l’adquisició d’aliments per a les Forces Armades, segons informa ZN.UA. Aquest mitjà ucraïnès va revelar el passat 21 de gener que el departament de Defensa havia comprat aliments per als militars a preus dues o tres vegades més alts que els habituals a les botigues de queviures de Kíiv, una acusació que s’està investigant.

Segons agències locals, en les properes hores podrien dimitir els caps de les administracions militars i civils de les regions de Dnipropetrovsk, Valentin Reznitxenko; Zaporíjia, Oleksandr Starukh; Kíiv, Oleksii Kuleba; Sumi, Dmitro Zhyvytskyi, i Kherson, Iaroslav Ianuixevitx. Es dona la circumstància que les regions de Zaporíjia i Kherson es troben actualment controlades en gran part per l’Exèrcit rus.

La decisió de Zelenski es produeix després de l’anunci de canvis al seu gabinet, fet ahir en el seu habitual discurs nocturn.

El cap d’Estat també ha avançat que prohibirà la sortida del país als alts funcionaris del govern. El mandatari ha explicat que els funcionaris ucraïnesos “ja no podran viatjar a l’estranger per vacances o per qualsevol altre propòsit no governamental”.

Aquesta mesura s’aplica a tots els funcionaris del govern central i diversos altres nivells del govern local. S’aplica als encarregats de fer complir la llei, els diputats del poble, els fiscals i tots aquells que se suposa que han de treballar per l’Estat i a l’Estat”, ha precisat en un missatge a la seva pàgina oficial.

“D’aquí a cinc dies, el Gabinet de Ministres desenvoluparà un procediment de pas de fronteres per als funcionaris de manera que només puguin sortir del país quan tinguin un veritable viatge de treball que ho justifiqui”, ha indicat Zelenski.

Els moviments en les altes esferes ucraïneses es produeixen en un moment en què Kíiv intenta convèncer els seus aliats perquè li subministrin més armament, en particular, els tancs Leopard 2 de fabricació alemanya. I també per presentar-se com un país lliure de corrupció.





[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona