Política

Els EUA també hi envien tancs

Biden anuncia que lliurarà 31 blindats Abrams a Ucraïna i nega que provoqui una escalada en la guerra

Scholz confirma l’entrega de carros de combat Leopard i reitera que ha pres aquesta decisió en estreta coordinació amb els aliats

El president dels EUA, Joe Biden, va anunciar finalment ahir l’enviament de tancs M1 Abrams a Ucraïna per ajudar aquest país a defensar-se dels invasors russos, hores després que, a Berlín, el canceller Olaf Scholz confirmés el lliurament dels Leopard a Kíiv.

Després d’una conversa telefònica conjunta amb els aliats europeus –Scholz, Macron, la italiana Meloni i el britànic Sunak–, el president nord-americà va informar de la pròxima entrega a Ucraïna de 31 unitats de l’Abrams, l’equivalent a un batalló ucraïnès. A aquests carros de combat, s’hi afegiran els Leopard 2 que hi enviarà Alemanya i els que aportin altres aliats. La logística de suport dels Abrams és més complicada que la dels carros alemanys i trigaran mesos a arribar a Ucraïna.

El doble anunci fet ahir, a la Casa Blanca i al Parlament alemany, arriba després de setmanes d’intensa pressió sobre Scholz per part d’alguns socis de l’OTAN i del mateix president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que es prepara per a una nova ofensiva russa a la primavera.

Biden va defensar l’entrega dels Abrams assegurant que “reforçaran la capacitat d’Ucraïna de defensar el seu territori i assolir els seus objectius estratègics” i, tot i destacar la capacitat dels blindats estatunidencs per “contrarestar” l’estratègia russa al camp de batalla, va insistir que no han de ser vistos per Moscou com una “amenaça ofensiva”. “No hi ha una amenaça ofensiva a Rússia. Si les tropes russes tornessin a Rússia, que és on han de ser, aquesta guerra s’acabaria avui mateix.”

Des del Bundestag, també Scholz va justificar el llum verd als Leopard. “Aquesta decisió segueix la nostra línia coneguda de donar suport a Ucraïna tant com puguem. Actuem internacionalment de manera molt coordinada”, hi va afegir. També va voler deixar clar que l’entrega dels blindats no implica “participació directa de soldats de l’OTAN”.

Espanya s’hi vol afegir

La determinació de no ser part del conflicte “ha estat clara des del principi” entre els aliats, va subratllar el canceller. L’objectiu dels aliats és enviar ràpidament dos batallons de tancs Leopard: una companyia de catorze unitats del model 2A6 de la mateixa Alemanya, i la resta, d’altres socis europeus, que rebran el permís de Berlín per entregar-los, cosa que suposaria uns 80 blindats, segons el setmanari Der Spiegel. L’entrenament dels soldats ucraïnesos també començarà aviat a Alemanya. A més de la capacitació, l’ajuda inclourà logística, municions i manteniment del sistema. Polònia, Finlàndia, Noruega, Suècia, els Països Baixos, Portugal i Espanya avaluen o estan oberts a enviar a Kíiv els tancs de fabricació alemanya en poder dels respectius exèrcits. La ministra espanyola de Defensa, Margarita Robles, s’hi va mostrar disposada, sempre en coordinació amb els aliats, tot precisant que els tancs necessitaran una posada a punt que trigarà cap a un mes i mig, al qual s’ha d’afegir un altre mes per entrenar els soldats ucraïnesos per utilitzar-los. Espanya té 347 unitats de Leopard i enviarà a Ucraïna els més antics, comprats a Alemanya als noranta. La ministra de Drets Socials i líder de Podem, Ione Belarra, va alertar que l’entrega dels tancs “només contribuirà a l’escalada bèl·lica”. El PP ha demanat la compareixença de Robles al Congrés, mentre que ERC i EH Bildu volen portar l’enviament dels tancs a la cambra per votar-hi en contra.

LA FRASE

No hi ha una amenaça ofensiva a Rússia
Joe Biden
PRESIDENT DELS EUA

Rússia: els blindats no donaran l’avantatge a Kíiv

El Kremlin va assegurar ahir que el suport de tancs occidentals a Ucraïna “és un pla destinat al fracàs”. El portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov, va dir que el subministrament de carros de combat està “sobrevalorat” i no donarà a l’exèrcit ucraïnès l’avantatge desitjat. Els tancs occidentals, hi va afegir, “cremaran” a Ucraïna. Per la seva banda, l’ambaixador rus a Berlín, Serguei Netxàiev, va carregar contra Alemanya: “Ha renunciat definitivament a la seva responsabilitat històrica davant del nostre poble pels terribles crims del nazisme durant la Gran Guerra Pàtria, que no prescriuen.”

L’OTAN veu un possible “canvi” en la guerra

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, va assegurar ahir que el subministrament de tancs moderns a Ucraïna anunciat pels EUA, Alemanya i el Regne Unit podria “marcar una diferència significativa” en la guerra contra Rússia. També va aplaudir el “ lideratge” del president Biden.

Detingut un jubilat pels sobres amb explosius

La policia va detenir ahir a Miranda de Ebro (Burgos) un exfuncionari de 74 anys de l’Ajuntament de Vitòria com a presumpte autor de l’enviament de sobres amb explosius a Pedro Sánchez, a la ministra Robles, a les ambaixades d’Ucraïna i els EUA i a la base de Torrejón de Ardoz entre novembre i desembre.

Michel agraeix a Berlín una decisió “històrica”

El president del Consell Europeu, Charles Michel, va agrair al govern alemany l’autorització per enviar tancs Leopard 2 a Ucraïna, una mesura “històrica”. És “absurd” afirmar que això suposi una escalada del conflicte, ja que el responsable de les hostilitats “és l’agressor”, Rússia, que va decidir envair el país veí.

Zelenski: “El món lliure està ara unit com mai”

El líder ucraïnès, Volodímir Zelenski, va donar gràcies “sinceres” a Scholz pel llum verd als Leopard i també a Biden pels tancs Abrams. “És un important pas cap a la victòria contra l’agressor rus. El món lliure està ara unit com mai en un objectiu comú: l’alliberament d’Ucraïna dels invasors. Seguim endavant!”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona