Política

Torra denuncia les traves d’Espanya amb Pegasus

L’Alt Comissionat de Drets Humans de l’ONU insta Espanya a investigar l’escàndol

El 131è president de la Generalitat, Quim Torra, i l’exvicepresident primer del Parlament Josep Costa han enviat una carta a diferents instàncies europees per internacionalitzar l’obstruccionisme de la justícia i del govern de Pedro Sánchez en relació amb l’escàndol d’espionatge polític Pegasus. Torra i Costa esgrimeixen que són víctimes de la vulneració de drets com a membres d’un grup objectivament identificable, l’independentisme català, utilitzant així l’argument de la recent sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea per denegar euroordres.

Entre els destinataris de la carta hi ha la secretària general del Consell d’Europa, Marija Pejcinovic Buric; el president del comitè investigador sobre Pegasus al Parlament Europeu, Jeroen Lenaers; l’autora de l’informe del comitè investigador sobre Pegasus a l’eurocambra, Sophia in ’T Veld, i diversos relators especials de les Nacions Unides, a més de la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, i el president de la Comissió d’investigació Pegasus, Josep M. Jové, entre altres personalitats.

“Espanya no es comporta en relació amb Catalunya com un estat de dret i per això demanem la vostra empara”, reclamen a la missiva.

D’altra banda, la màxima institució en Drets Humans de l’ONU insta Espanya a investigar el Catalangate i a posar punt final a la vulneració de drets contra els independentistes. En una comunicació de l’Alt Comissionat de dimecres, convida l’Estat a “dur a terme una investigació completa, justa i efectiva” sobre l’ús de Pegasus i Candiru contra els independentistes i a “publicar-ne els resultats i aturar qualsevol interferència il·legal als drets fonamentals de la minoria d’activistes catalans”.

L’Alt Comissionat reclama així que es compleixi la resolució que tres relators de l’ONU van emetre el gener passat, en què ja reconeixien les vulneracions de drets fonamentals en l’escàndol d’espionatge, i insisteix en la “profunda preocupació” per l’ús il·legal de Pegasus contra 65 líders independentistes. “L’Alt Comissionat reforça, insisteix i reclama que es compleixi la resolució dels relators que van respondre a la nostra comunicació a les Nacions Unides. És inèdit que l’Alt Comissionat insisteixi que es compleixi una resolució dels relators perquè no acostuma a fer-ho”, va observar ahir en un comunicat la secretària general d’ERC, Marta Rovira, exiliada a Suïssa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona