Política

Rebuig a la negativa de Bolaños de convertir la comissaria de Via Laietana en un espai de memòria

Les entitats impulsores de la campanya per reconvertir la prefectura recorden al govern espanyol que hi ha un acord aprovat al Congrés per fer efectiva la transformació

Les organitzacions impulsores de la campanya V ia Laietana 43 ha rebutjat aquest dijous les declaracions del ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que dimarts va expressar al Senat la seva oposició a cedir la comissaria per convertir-la en un espai de memòria. En un comunicat, les entitats han recordat al govern espanyol que hi ha “un acord aprovat per una àmplia majoria al Congrés dels Diputats, ara fa sis anys” per fer realitat que la prefectura esdevingui un memorial de repressió franquista. “Amb declaracions com les del ministre Bolaños, el govern del PSOE no només falta als seus compromisos sinó que avala la cultura de la impunitat”, afirmen.

“L’Estat espanyol té l’obligació d’acabar amb aquesta anomalia democràtica i impulsar els procediments necessaris per convertir la Prefectura de la Policia de Via Laitena 43 en un centre de memòria, reparació i interpretació de la tortura i la repressió”, insisteixen. De fet, asseguren que “no pararan” fins a aconseguir els objectius marcats i exigeixen al ministeri d’Interior i a Bolaños “la desafecció de l’edifici com a centre operatiu policial i el traslladat d’aquest a altres dependències”.

Consideren que la desafecció de la prefectura com a espai de memòria “impedeix i limita la possibilitat d’un procés reparador i efectiu, no només per a les persones que hi van ser represaliades, sinó per a la memòria col·lectiva de la ciutat de Barcelona”.

La plataforma recorda que la seva reivindicació compta amb el suport “d’àmplies majories a l’Ajuntament de Barcelona, el Parlament de Catalunya i el Congrés dels Diputats, juntament amb la crida internacional de més de 180 organitzacions de drets humans i de centre de memòria d’arreu del món”.

La plataforma Via Laietana 43 està formada per Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme, l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme, l’Ateneu Memòria Popular, la Comissió de la Dignitat, la Comissió de la Memòria Històrica – ICAB, l’European Observatory on Memories - EUROM, la Fundació Cipriano Garcia – CCOO CAT, Irídia – Centre de Defensa de Drets Humans, la Mesa de Catalunya d’Entitats Memorialistes i Òmnium Cultural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona