Política

Zelenski redobla la pressió a la UE per als avions de combat

El líder ucraïnès marxa de Brussel·les amb el compromís d’alguns països d’enviar més armes

Aprofita la visita a la capital comunitària per reclamar l’acceleració de l’adhesió

Feia mesos que la Unió Europea (UE) esperava aquesta imatge i finalment es va produir ahir: el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, aterrava a primera hora del matí a Brussel·les, després de passar primer per Londres i després per París. El líder ucraïnès va desembarcar a la capital comunitària acompanyat del president francès, Emmanuel Macron, i a l’aeroport l’esperaven la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, a més del primer ministre belga, Alexander De Croo.

Brussel·les va ser la tercera parada en la gira europea de Zelenski, un fet al qual les institucions comunitàries han relativitzat, tot i que haurien desitjat que es produís abans. El pas del president ucraïnès tenia un objectiu clau: demanar a la UE avions de combat i més armes. “Necessitem aquestes armes per sobreviure”, va reivindicar el líder ucraïnès, que primer es va dirigir al Parlament Europeu i després als caps d’estat i de govern reunits en una cimera.

La intervenció de Zelenski davant els eurodiputats va ser molt mesurada. El líder ucraïnès va reservar la carta de la demanda d’armes i avions de combat als líders. L’eurocambra no té res a dir en aquesta qüestió, i per això va centrar la seva intervenció al Parlament Europeu en una reivindicació dels valors europeus, que va dir que són també els ucraïnesos. I va avisar: Ucraïna és el primer pas de Rússia per destruir “el mode de vida europeu”. El president rus, Vladímir Putin, anirà després pels Vint-i-set, va advertir. “No ho permetrem”, hi va afegir, alertant de la “supremacia de la violència” que regna a Rússia.

L’entrada en matèria va arribar en la cimera amb els líders europeus. És aquí, davant dels Vint-i-set, on el president ucraïnès va incrementar la pressió perquè enviïn més armes i avions de combat. En sis hores de trobades, Zelenski va dir que alguns estats s’havien compromès a enviar avions de combat, però sense detallar quins.

Més enllà del material bèl·lic, el president ucraïnès tenia un segon objectiu: demanar l’acceleració del procés d’adhesió a la UE, “la nostra llar comuna”, va subratllar. L’emotivitat del moment no va canviar la resposta: s’avançarà si es compleixen els objectius fixats. Això sí, un Zelenski amb moltes taules va replicar: “Ho necessitem per motivar el nostre exèrcit, ho necessitem enguany.” De moment, el líder ucraïnès marxa de Brussel·les només amb promeses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries