Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Zaporíjia pateix la principal ofensiva russa des d’inici de guerra

La capital de la regió ha patit 17 atacs en una hora i s’ha registrat un bombardeig amb drons a la veïna Dnipropetrovsk

Els prorrussos de Donetsk afirmen que “aviat” prendran Marinka

Les forces russes han incrementat aquest divendres a la matinada i de forma notable els atacs sobre la regió ucraïnesa de Zaporíjia, al sud-est del país i on es troba la major central nuclear d’Europa, ara en mans de Rússia que controla part de la zona.

S’han escoltat explosions a diversos punts de la regió, entre els quals la mateixa ciutat de Zaporíjia i Vinnitsia. Les forces russes han atacat especialment la infraestructura energètica a Zaporíjia de matinada i han colpejat la ciutat 17 vegades en una hora, segons ha informat el secretari de l’Ajuntament d’aquesta ciutat, Anatolii Kurtiev, citat pel mitjà The Kyiv Independent.

Segons Kurtiev, aquesta és la xifra més gran d’atacs a Zaporíjia des del començament de la guerra.

A la veïna regió de Dnipropetrovsk les autoritats locals han alertat d’un atac amb drons, segons han informat fonts oficials que recullen les agències ucraïneses.

El cap de l’Administració Militar de Dnipropetrovsk, Serhii Lysak, ha demanat als residents de la regió que no s’apropin a instal·lacions d’infraestructures crítiques i que s’abstinguin de publicar dades sobre les seqüeles dels atacs i les operacions de defensa aèria.

Els russos han incrementat la seva ofensiva sobre Ucraïna els últims dies, quan queden menys de dues setmanes perquè es compleixi un any de l’inici de la invasió, el 24 de febrer de 2022.

Tot i que els combats  més durs es lliuren a les regions de Donetsk i Lugansk, a l’est del país, a la frontera amb Rússia, Moscou també ha incrementat els seus atacs a les regions de Zaporíjia i Kherson, al sud-oest d’Ucraïna.

Les quatre regions van ser annexionades il·legalment per Rússia el passat mes de setembre, després de la convocatòria dels respectius referèndums a les zones ocupades. Uns plebiscits que no han estat reconeguts per la comunitat internacional i en unes regions que l’Exèrcit rus no controla del tot.

La comunitat internacional ha expressat la seva preocupació pels atacs que es produeixen a Zaporíjia, on es troba la central nuclear més gran d’Europa, ara desconnectada del sistema energètic.

Precisament, el director general de l’agència atòmica russa, Rosatom, Alexéi Lijachev, es va reunir aquest dijous amb el màxim cap de l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA), l’argentí Rafael Grossi, per abordar la creació d’una zona de seguretat al voltant de la central de Zaporíjia, que està sota control de Moscou des del març passat.

En un breu missatge de Telegram, Rosatom ha informat de les converses entre tots dos i ha confirmat que “el tema central és la creació d’una zona de seguretat a la central nuclear de Zaporíjia”, tot i que encara no s’ha arribat a cap acord.


Puixilin afirma que Marinka caura “aviat”
Les autoritats fidels a Moscou a la regió ucraïnesa de Donetsk han assegurat aquest divendres que “aviat” assumiran el control de la localitat de Marinka, pròxima a la capital regional.

“No donaré encara cap data, però [Marinka] serà alliberada pròximament”, ha assegurat Denís Puixilin, el líder cap de l’autoproclamada república popular de Donetsk.

Puixilin, citat per l’agència TASS, ha explicat que les tropes ucraïneses han aixecat moltes fortificacions a la localitat, a uns 25 quilòmetres de Donetsk, però ha afirmat ara les forces russes estan “trencant les seves defenses”. “Ells [els ucraïnesos] utilitzen totes les oportunitats per atrinxerar-se, però Marinka s’està alliberant, ja controlem la seva gran part i aviat serà alliberada”, ha insistit.

El control Marinka té gran importància per als russos a causa de la seva proximitat a la capital de la regió de Donetsk. Al desembre passat Puixilin qualificava de “difícil” la situació a Marinka,



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona