Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Rússia llança un nou atac massiu amb míssils contra Ucraïna

La defensa antiaèria ucraïnesa intenta neutralitzar l’atac

Almenys set persones han resultat ferides

Rússia ha llançat aquest divendres al matí un nou bombardeig massiu amb míssils contra poblacions d’arreu d’Ucraïna, mentre la defensa antiaèria intenta neutralitzar l’atac.

L’atac ha afectat almenys les regions de Kíiv, Kriví Rih, Kherson, Ivano-Frankivsk, Zaporíjia, Vínnitsia, Khàrkiv, Khmelnitski i Lviv.

 “S’han escoltat diverses explosions a la capital d’Ucraïna al matí del 10 de febrer com a part de l’últim atac massiu amb míssils de Rússia contra Ucraïna”, han assenyalat autoritats locals.

Almenys set persones han resultat ferides a Khàrkiv, dos dels quals en estat greu, segons ha informat el governador d’aquesta província, Oleg Siniegubov.

La defensa antiaèria està activa a Zaporíjia, Korovohrad, Khmelnitski, Ivano-Frankivsk, Lviv i Kíiv, segons han informat els governadors provincials.


Apagades a diverses regions
L’atac amb míssils russos llançat aquesta matinada ha obligat les autoritats ucraïneses a introduir talls de llum d’emergència a diverses regions, ha informat aquest divendres el ministeri d’Energia en un comunicat.

Els atacs han malmès infraestructures per a la generació d’energia de calefacció, així com instal·lacions d’alt voltatge a sis regions diferents, ha detallat el ministre d’Energia, Herman Galuixtxenko. Les situacions més difícils es viuen a les regions de Zaporíjia, Khàrkiv i Khmelnitski, ha afegit.

Segons el titular d’Energia, els treballadors de la xarxa elèctrica treballen sense descans per restablir el subministrament.

L’operadora de la xarxa elèctrica, Ukrenergo, ha indicat en un comunicat que “el principal objectiu de Rússia han estat una vegada més les plantes de generació d’electricitat i les instal·lacions d’alt voltatge”.

A Khàrkiv s’han introduït talls d’emergència, mentre que a Khmelnitski i a les regions d’Odesa) i Kíiv s’apliquen restriccions, segons aquesta font.


Atac rècord
Segons l’Exèrcit ucraïnès, el que ha començat aquest divendres a la matinada és el més gran atac amb míssils rus contra el país des de l’inici de la invasió del país, ara fa gairebé un any.

En declaracions a la televisió local, el portaveu de la Força Aèria d’Ucraïna, Iuri Ihnat, ha explicat que Moscou ha disparat “una xifra rècord de míssils S-300 contra Ucraïna”, dels quals “fins a 35” han caigut a les regions de Zaporíjia i Khàrkiv.

Segons Ihnat, els russos utilitzen aquestes armes “per terroritzar” i els llança contra “ciutats densament poblades”. El militar ha afegit que Rússia llança aquests coets cada vegada més lluny, cosa que augmenta la possibilitat que caiguin en objectius de forma arbitrària.

El militar ha reivindicat que Ucraïna té tot el dret de prendre represàlies i destruir les llançadores d’aquests míssils allà on estiguin ubicades.

Els atacs produeixen l’endemà de la visita oficial del president del país, Volodimir Zelenski, al Regne Unit i França i que hagi participat en la Cimera Europea que ahir es va celebrar a Brussel·les, on va confirmar el suport econòmic i militar de la UE al país.

Zelenski afirma que l’última onada de míssils russos és un desafiament per a l’OTAN

El president d’Ucraïna, Volodimir Zelenski, ha afirmat aquest divendres que l’últim atac massiu amb míssils que Rússia ha llançat contra el seu país, i que segons Kíiv ha suposat la violació de l’espai aeri de  Moldàvia i Romania, representa un “desafiament per a l’OTAN”.

En un missatge de vídeo gravat en tornar a Ucraïna després de la seva gira per diversos països europeus i que reprodueixen les agències locals, Zelenski ha assegurat que Rússia ha llançat almenys 70 míssils contra sòl ucraïnès, que van produir “baixes” entre els ciutadans, tot i que no n’ha concretat la xifra.

“L’enemic ha llançat almenys 70 míssils en l’últim atac massiu aquest matí. Almenys 60 míssils han estat abatuts. Tots els seus objectius eren civils i infraestructura civil”, ha indicat. Zelenski ha afegit que “Malauradament, hi ha hagut impactes i morts. Expresso el meu condol a les seves famílies!”.


Segons el president ucraïnès, els míssils russos han sobrevolat l’espai aeri de Moldàvia i Romania i representen “un desafiament per a l’OTAN i la seguretat col·lectiva”. Aquest és un terror que pot i s’ha d’aturar. El món l’ha d’aturar”, ha clamat.

Zelenski ha agraït a tots aquells que “entenen això i ajuden”. També ha volgut donar les gràcies “a la Força Aèria d’Ucraïna i a tots els artillers antiaeris, a tots i cadascun dels que defensen ucraïnesa i el nostre poble”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona