Política

Rússia llança un altre atac massiu sobre Ucraïna

Moscou respon a la gira europea de Zelenski amb una onada de míssils contra infraestructures ucraïneses

Kíiv denuncia que dos projectils han creuat l’espai aeri de Moldàvia i Romania, país de l’OTAN, però Bucarest ho nega

Pluja de míssils russos sobre Ucraïna. Al final de la gira del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, per diverses ciutats europees, divendres, les forces de Vladímir Putin van llançar l’atac amb míssils més gran des de l’inici de la invasió, fa gairebé un any.

L’atac va afectar nombroses regions del país, incloses algunes ciutats com ara Kíiv, Odessa, Lviv. La regió de Zaporíjia, sota control de Rússia i on hi ha la central nuclear més grossa d’Europa, va ser una de les més castigades. Segons van informar les autoritats ucraïneses, les tropes russes “van disparar una xifra rècord de míssils del tipus S-300”. Segons el Ministeri de Defensa ucraïnès, les forces de Moscou haurien llançat contra el seu territori un centenar de míssils, dels quals la majoria serien míssils de creuer disparats des d’avions i vaixells al mar Negre.

“Aquest terror ha d’aturar-se”, va clamar Zelenski, en un missatge en vídeo en el qual va denunciar que Rússia ha tornat a incloure “civils” i infraestructures crítiques entre els objectius. Els atacs van obligar les autoritats ucraïneses a fer nous talls de llum d’emergència en diverses regions i van danyar infraestructures per a la generació d’energia de calefacció, a més d’instal·lacions d’alt voltatge en sis regions diferents, va informar el ministre d’Energia ucraïnès, Herman Galushchenko.

A més, Zelenski va reiterar que un míssil rus havia creuat l’espai aeri romanès i ho va qualificar de desafiament a l’Aliança Atlàntica. “És una altra prova que el terror no coneix fronteres”, va reblar el mandatari ucraïnès.

Prèviament, el màxim responsable militar d’Ucraïna, el general Valeri Zaluzhni, havia denunciat que dos míssils de creuer Kalibr van sobrevolar l’espai aeri de Moldàvia i Romania, país aquest últim membre de l’OTAN.

El Ministeri de Defensa de Moldàvia va confirmar que un míssil rus va sobrevolar la localitat de Mokra, a la regió de Transnístria, i Kosoutsi, al districte de Sorok, i el govern moldau va convocar l’ambaixador rus pels fets.

Per contra, Bucarest ho va desmentir. El Ministeri de Defensa de Romania va informar que havia observat un objectiu aeri, “molt probablement un míssil”; però va assegurar que no havia arribat a penetrar en el seu espai aeri, sinó que havia passat a 35 quilòmetres de la frontera.

L’atac es produeix tot just dues setmanes abans que es compleixi el primer any des que Putin va llançar la invasió sobre Ucraïna i poques hores després que Zelenski hagués viatjat al Regne Unit i França i hagués participat dijous a la cimera de la UE a Brussel·les. Va ser el segon viatge oficial de Zelenski des de l’inici de la invasió després del realitzat a Washington el desembre passat, en el qual també va fer una parada a Polònia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

John Swinney serà el nou primer ministre d’Escòcia

barcelona
política

Veray afirma que votar al PP serveix per dir “no al procés i no a Sánchez”

girona
OLOT

La CUP defensa una “reforma integral” del sector agroalimentari

OLOT
BESALÚ

Junts es compromet a posar al dia i climatitzar els centres educatius

BESALÚ
Política

Tortosa municipalitzarà el pàrquing de la plaça Alfons XII

Tortosa

La CUP defensa “lleis que treguin l’habitatge de les urpes dels fons voltor”

salt
unió europea

La CE aposta per tancar el procediment contra Polònia per l’estat de dret

barcelona
política

Una quinzena d’entitats demanen als partits compromís amb l’habitatge

barcelona
Política

El PSC guanyaria les eleccions, amb un empat tècnic entre Junts+ i ERC

barcelona