Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

El govern italià aïlla Berlusconi després de les seves crítiques a Ucraïna

L’exprimer ministre defensa que Ucraïna es rendeixi per aconseguir l’alto el foc

El govern italià, de la ultradretana Giorgia Meloni, ha insistit aquest dilluns en la seva defensa d’Ucraïna, aïllant així un dels líders de la coalició, Silvio Berlusconi, que advoca per la rendició de Kíiv i que s’ha quedat sol fins i tot en el seu propi partit.

“La posició del govern és la mateixa. Berlusconi és un home de pau que no ha canviat la seva postura en suport a Ucraïna, a l’OTAN i a Occident. Sempre votem en aquest sentit i continuarem fent-lo”, ha defensat avui el vicepresident de l’Executiu i ministre d’Exteriors, Antonio Tajani, la “mà dreta” del magnat.

Berlusconi, fundador de Forza Itàlia, un dels tres partits de la coalició dretana en el govern, va deslligar en la tarda del diumenge una nova tempesta en advocar obertament per la rendició d’Ucraïna davant Rússia.

“Si jo fos primer ministre, mai hauria acudit a parlar amb Zelenski perquè, com saben, estem assistint a la devastació del seu país i a la matança dels seus soldats i civils”, va dir Berlusconi referint-se a la trobada de la setmana passada a Brussel·les de Meloni amb el president ucraïnès.

I va agregar: “Hauria bastat que deixés d’atacar a les dues repúbliques autònomes del Donbass i això no s’hauria produït. Per això jutjo molt negativament el comportament d’aquest senyor”.

Berlusconi, que sempre presumeix de la seva amistat amb el president rus Vladímir Putin, es va desmarcar de la posició de la líder del seu govern, Giorgia Meloni, que defensa mantenir el suport a Kíiv perquè una eventual negociació de pau arribarà només en igualtat de forces. “No. Per a arribar a la pau penso que el senyor president dels Estats Units hauria de parlar amb Zelenski i dir-li “al final de la guerra tindràs a disposició un Pla Marshall de 6,7,8 o 9.000 milions de dòlars per a reconstruir Ucraïna amb una condició: que demà ordenis l’alto el foc perquè no et donarem més dòlars ni armes’. Només una cosa així podria convèncer a aquest senyor d’ordenar un alto el foc, va proposar.

Ja en la nit del diumenge, Tajani es va afanyar a corregir al líder de la seva mateixa formació, pràcticament apartat de la política activa: “Forza Itàlia sempre va estar a favor de la independència d’Ucraïna, de part d’Europa, l’OTAN i Occident”, va matisar de seguida en Twitter, una idea que avui ha tornat a reafirmar en un acte a Roma.

D’altra banda, el ministre de Defensa, Guido Crosetto, exponent dels ultradretans Germans d’Itàlia de Meloni, també ha donat avui l’esquena a Berlusconi: “La postura d’Itàlia no pot ser posada en discussió per cap partit, ni de la coalició ni d’àmplia part de l’oposició”, ha dit a l’escola de Carabiners de Roma.

L’oposició ha criticat durament les paraules de Berlusconi. Segons el parer del líder de la centrista Azioni, Carlo Calenda, el magnat “desacredita” al país a escala internacional.

La principal formació en l’oposició, el Partit Demòcrata (PD, centreesquerra), també ha denunciat les “paraules inquietants” d’un dels socis de l’Executiu.

La primera ministra, a la qual l’oposició veu “aïllada” a Europa, no s’ha pronunciat públicament i aquest dilluns ha cancel·lat la seva agenda per una grip, segons fonts del govern.

El tercer soci de la coalició governamental, la ultradretana Lliga de Salvini, antic admirador del president rus Vladímir Putin, guarda un silenci sepulcral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats Units

La policia assalta la universitat de Califòrnia per desallotjar les protestes propalestines

barcelona
política

La CUP proposa una renda bàsica de 900 euros

barcelona
regne unit

Anglaterra vota en unes municipals que marcaran el futur del govern de Sunak

barcelona
Memòria democràtica

Documenten treballs forçats de presos republicans per construir una carretera al Solsonès

Barcelona
política

Puigdemont repta ERC a dir que en cap circumstància farà Illa president

barcelona

El PSC vol explicacions per la suspensió de la Fira de l’1 de maig

OLOT
política

Aprovat automàticament el pressupost de l’Ajuntament de Barcelona

barcelona
europa de l’est

Geòrgia aprova la llei d’agents estrangers enmig de fortes protestes

barcelona
estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats nord-americanes

barcelona