Política

Obama agafa avantatge

El senador d’Illinois guanya les primàries de Virginia i Washington davant Hillary Clinton, segons les primeres previsions

Tot i ser capital dels Estats Units i seu del Congrés i el govern, Washington D.C, en ser un districte federal i no un Estat, decideix poc quan es tracta d’ unes eleccions. Però en una cursa tan ajustada, qualsevol primària, per pocs delegats que es reparteixin, s’ha convertit en una cita clau i les d’ahir a Maryland i Virgínia, a més de Washington, no són una excepció.
Aquestes tres cites electorals, en què hi ha en joc 168 delegats i que han estat batejades com a les “primàries del Potomac” pel riu que separa aquests Estats, arriben en el millor moment per al demòcrata Barack Obama que, després de cinc victòries consecutives, té el vent a favor seu i ahir repetia l’èxit a Washington DC i Virgínia, on es va imposar a Hillary per una diferència de més de vint punts, segons les projeccions dels mitjans nord-americans.
Un contundent triomf en aquests Estats li permetria ampliar l’avantatge sobre la seva rival, Hillary Clinton, en el duel en nombre de delegats que mantenen. És precisament aquest empat tècnic el que estimula molts votants i ahir va haver una elevada participació, malgrat el mal temps que va obligar a allargar l’horari de votació a Maryland.
Hispans amb Hillary.
Tot i que Obama transcendeix estereotips racials, els afroamericans s’han revelat com un electorat lleial, igual que els hispans amb Hillary, i ahir esperava repetir victòria a Washington D.C, on un 60% de la població és afroamericana. Hillary ha fet canvis en la direcció de la seva campanya per frenar l’efecte Obama però el seu equip reconeix que el senador d’Illinois és el millor posicionat per guanyar, també al Potomac, i assumeixen que la senadora podria no guanyar cap primària fins al 4 de març, a Texas i Ohio. De fet, un dels superdelegats –figura que pot ajudar a decidir la nominació si l’empat es manté fins a la convenció– declarava ahir al diari The New York Times que si Hillary no guanya allà amb prou avantatge, ja pot abandonar la cursa. Els superdelegats estan sent festejats pels dos candidats. Obama vol que votin pel candidat que més vots populars tingui, cosa que l’afavoriria a ell, i Hillary vol que siguin independents i votin per qui vulguin, ja que els superdelegats són alts càrrecs del partit i la senadora té, a priori, el suport de l’establishment. Hillary esgrimeix que ella és la candidata més preparada per batre el rival republicà, que tot apunta que serà el senador d’Arizona, John McCain. Però les enquestes no diuen el mateix i mostren un empat en un hipotètic duel Hillary-McCain mentre que Obama guanyaria.Com cada cop que s’apropava una cita clau, Clinton utilitzava ahir la carta de l’emotivitat per atraure l’electorat. No va plorar, però sí que va enviar un àlbum virtual dels millors moments de la campanya i dedicatòries dels votants.
També els republicans celebraven primàries als Estats del Potomac, on McCain espera apropar-se més a la nominació del partit, que ja té pràcticament assegurada. Però l’exgovernador d’Arkansas Mike Huckabee, que es manté a la cursa a molta distància, va rebre una injecció de moral amb les victòries del cap de setmana i ahir va continuar sumant delegats gràcies al vot conservador a Virgínia on va mantenir un frec a frec amb McCain que a l’hora de tancar aquesta edició encara no s’havia resolt.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.