Política

Visita sorpresa de Joe Biden a Kíiv

El president dels EUA es reuneix amb el mandatari ucraïnès, Volodímir Zelenski, a pocs dies que es compleixi un any de l’inici de la guerra

El governant nord-americà anuncia 500 milions de dòlars addicionals d’ajuda militar a Ucraïna i avança més sancions contra Rússia aquesta setmana

Ha dit que no vol que quedi cap dubte sobre el suport “indestructible” de Washington al país mentre Zelenski ha assegurat que les negociacions d’avui col·loquen Ucraïna “més a prop de la victòria”

El president dels Estats Units, Joe Biden, fa aquest dilluns una visita no anunciada a Kíiv, la primera des del començament de la invasió russa, de la qual divendres es compleix un any, i s’ha reunit amb el seu homòleg ucraïnès, Volodimir Zelenski, al Palau Mariinsky de la capital ucraïnesa.

“Un any després, Kíiv segueix dempeus. Ucraïna segueix dempeus i la democràcia segueix dempeus. Els Estats Units romanen al seu costat i el món sencer roman al seu costat”, ha proclamat Biden, envoltat per banderes nord-americanes i ucraïneses.

El mandatari ha recordat com fa gairebé un any, quan va començar la guerra, va parlar per telèfon amb Zelenski i ell li va demanar que reunís els líders del món perquè donessin suport a Ucraïna.

“Em vas dir que podies sentir explosions de fons, no ho oblidaré mai”, ha afirmat.

Un any després, Biden ha dit que no vol que quedi cap dubte sobre el suport “indestructible” de Washington a Kíiv i ha anunciat un nou paquet de 500 milions de dòlars d’ajuda militar que inclourà municions d’artilleria, obusos i míssils Javelin, una arma portàtil dissenyada per destruir tancs i altres vehicles pesants.

A més d’aquesta ajuda militar, Biden ha avançat que aquesta setmana imposarà noves sancions sobre Rússia amb l’objectiu de colpejar aquelles elits i companyies russes que estan ajudant el Kremlin a esquivar les sancions imposades pels Estats Units i altres països des de l’inici de la guerra.

Aquesta trobada es produeix després que tots dos es reunissin presencialment per primera vegada el 21 de desembre passat durant una històrica visita del governant ucraïnès a Washington, en el seu primer viatge a l’estranger des de l’inici de la guerra.

El mandatari nord-americà ha explicat que el nou paquet d’ajuda inclourà més equip militar, a més de municions d’artilleria, obusos i míssils Javelin, una arma portàtil dissenyada per destruir tancs i altres vehicles pesants.

Al costat de Biden, Zelenski li ha agraït la visita en un moment “difícil” per a Ucraïna i ha assegurat que les negociacions d’avui col·loquen Ucraïna “més a prop de la victòria”.

Zelenski, a més, ha assegurat que els Estats Units estan considerant subministrar a Ucraïna un tipus de míssils de llarg abast que fins ara no han estat enviats a Kíiv.

Ucraïna ja va demanar aquest mes als Estats Units el subministrament de míssils ATACMS, que poden colpejar objectius a gairebé 300 quilòmetres de distància i que podrien arribar fins i tot a annexionada península de Crimea; però Washington fins ara s’ha negat a enviar aquest armament.

“Les nostres negociacions avui han estat molt fructíferes”, ha afirmat Zelenski.

Tot i així, Biden no ha anunciat l’enviament a Ucraïna de nous equips militars, com els avions de combat F-16, que Zelenski reclama per defensar-se de Rússia.

Després els dos líders han visitat la catedral de Sant Miquel, símbol de la resistència d’Ucraïna després que el 2013 els seus sacerdots hi donessin refugi a estudiants que protestaven contra el llavors president Víktor Ianukòvitx, aliat de Moscou.

Biden i Zelenski han entrat a l’església durant uns 10 minuts i, a la sortida, s’han començat a sentir sirenes antiaèries a tota la ciutat.

A continuació, els dos líders han dipositat una corona de flors als peus d’un mur commemoratiu en honor als soldats ucraïnesos caiguts a la guerra contra Rússia i, mentre sonava una salutació militar, tots dos han mirat cap al terra i en silenci durant uns minuts.

La Casa Blanca no havia avançat la visita de Biden a Kíiv per motius de seguretat i no n’ha informat fins que aquesta ja estava en curs. Ha revelat que l’avió de Biden es va enlairar la nit de diumenge a dilluns de la base aèria d’Andrews (Maryland), als afores de Washington, i ha arribat a Kíiv cap a les vuit del matí hora local.

Des de primeres hores del matí el centre de Kíiv estava tallat al trànsit sense cap explicació oficial i, a les xarxes socials, han començar a circular vídeos de vehicles blindats circulant per aquestes avingudes, cosa que ha donat lloc a especulació sobre una possible visita de Biden.

Abans que es confirmés la visita, el ministre d’Afers Estrangers ucraïnès, Dmytro Kuleba, havia cancel·lat una visita a Brussel·les i el ‘número dos’ de la cartera d’Afers Estrangers d’Ucraïna, Andriy Melnyk, havia avançat a la televisió que un dels aliats del país era a la capital, sense donar més detalls.

Aquesta és la primera vegada que el president dels EUA visita Kíiv des de l’inici de la guerra, tot i que la primera dama, Jill Biden, va visitar la ciutat ucraïnesa d’Uzhorod, a la frontera amb Eslovàquia, el 8 de maig de l’any passat, coincidint amb la celebració del Dia de la Mare a Ucraïna.

Altres líders mundials ja han visitat Kíiv durant el darrer any per mostrar la seva solidaritat amb Ucraïna: el president de l’Estat francès, Emmanuel Macron; el canceller alemany, Olaf Scholz; el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Biden té previst iniciar demà dimarts una visita oficial a Polònia per reafirmar el compromís amb els països del flanc est de l’OTAN.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Israel llança un atac amb drons contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona