Política

JOSEP PIÑOL

PORTAVEU DEL GRUP DE DIMISSIONARIS DE L’ASSEMBLEA NACIONAL CATALANA

“L’ANC ha de ser capaç de generar l’embat de la victòria”

“Aquella campanya va ser un èxit i la van invisibilitzar. Havia d’anar seguida d’un conjunt d’accions al territori i acabar amb una manifestació davant del Parlament”

“S’ha trencat la confiança. Nosaltres volem una moció de confiança o promoure noves eleccions. Ara és el moment perquè aquesta sigui un crisi de creixement”

ESTUDIAR EL PASSAT PER CREAR EL FUTUR
Llicenciat en història, ha analitzat i estudiat el passat no només de Catalunya i l’Estat espanyol, sinó de tots aquells llocs on s’han viscut processos d’independència que poden servir de model en algun sentit per a Catalunya. Ferm defensor de la declaració unilateral d’independència el 2017, ara defensa la creació d’un context de tensió que elevi la temperatura social per avançar cap a la independència. Creu que la llista cívica hauria de sorgir de la generositat dels partits i les entitats a favor d’un projecte comú i compartit.
Ens van veure com una cèl·lula perillosa i ens van començar a posar entrebancs, fins a dissoldre’ns

És un dels tretze secretaris que dissabte van presentar la dimissió de l’Assemblea Nacional Catalana després de l’últim ple. El detonant va ser, segons ell, l’abús de poder de la presidenta, Dolors Feliu, respecte a la creació d’una llista cívica que, des del punt de vista dels dimissionaris, hauria de ser indissociable d’un embat cap a la independència. Ahir aquest diari va sol·licitar també una entrevista amb la presidenta de l’assemblea, Dolors Feliu, però la resposta va ser negativa

Quan comença el conflicte?
Al setembre, quan des del grup de treball Acció posem en marxa la campanya Nosaltres acusem, basada en els plantejaments del llibre Causa general, del periodista d’El Punt Avui Jordi Panyella. Aquella campanya va ser un èxit i la van invisibilitzar. Havia d’anar seguida d’un conjunt d’accions al territori per acabar amb una concentració davant del Parlament, però des del Comitè Permanent ens van veure com una cèl·lula perillosa i ens van començar a posar entrebancs, fins al punt de dissoldre l’equip que havíem fet la campanya i repartir el seguiment de la campanya entre el grup d’Acció i Mobilització Territorial i el grup de Participació i Acció Sectorial. En aquell moment, però, ja hi havia assemblees territorials que estaven recollint signatures i es va organitzar una reunió telemàtica en què van participar un centenar de territorials. Era un èxit i ho van voler aturar.
Per què? Hi havia pressions d’algú?
No. És una qüestió d’egos.
Alguns diuen que hi ha hagut pressions del govern.
No... Tots vam veure com es van omplir els autocars després que el president Aragonès anunciés que no aniria a l’Onze de Setembre. Sí que hi ha persones vinculades a partits polítics dins del secretariat... Lligades a Poble Lliure, i a ERC, però mai no hem detectat pressions partidistes.
Des del setembre fins ara, com s’ha gestionat la tensió amb el Comitè Permanent?
Ens van dir que no ens hi podíem reunir nosaltres. La tensió ha anat pujant... De fet, ara hem dimitit un grup en bloc, però ja hi ha hagut dimissions abans. Hi ha hagut persones que no han pogut suportar l’estrès emocional que ha suposat intentar treballar des d’una entitat en què no es respecten els principis democràtics.
Però sí que hi ha una reunió...
Sí, fem una reunió, en què Jordi Pessarrodona intenta fer de pont per salvar la situació i trobar una sortida bona per a l’ANC. Però els membres del Comitè Permanent venen a dir-nos que deixaran d’insultar-nos i faltar al respecte.
Però no en teniu prou...
No. S’ha trencat la confiança. Nosaltres volem que hi hagi una moció de confiança o que es recullin signatures per promoure noves eleccions. Aquest és el moment perquè aquesta sigui una crisi de creixement.
Heu pensat que aquest pas podria posar fi a l’Assemblea?
Sí, però nosaltres presentem una alternativa i volem que aquesta crisi esdevingui una oportunitat perquè l’ANC torni a ser un espai que lideri l’embat cap a la independència.
Com?
Quan vam generar la idea de la declaració unilateral d’independència, vam crear un discurs que anava més enllà de les accions de mobilització. Ara no n’hi ha. De totes les conferències que s’han fet, anem a una conferència nacional sense fil conductor. Necessitem aquest fil abans de crear la llista cívica. Amb el Preparem-nos, no podem fer la independència. Necessitaríem set milions d’independentistes i molta gent disposada a deixar de pagar impostos, i això dona la raó a Junqueras i Rovira, que sostenen que n’hem de ser més. El que necessitem és una estratègia per a l’endemà de la victòria: primer, hem de celebrar-ho (la celebració del 14 d’abril va posar fi a la monarquia; en canvi, el 21 de desembre del 17 tots ens vam quedar a casa); després, hem de defensar la victòria (l’Estat espanyol no és democràtic respecte a Catalunya), i, finalment, quan hi hagi repressió, hem de generar el context del 3 d’octubre i mantenir-lo en el temps. Això és difícil, però és possible. I l’ANC ha de ser capaç de generar l’embat de la vitòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona