Política

polònia

Polònia signa un acord amb els Estats Units per a la seva primera central nuclear

Polònia planeja obtenir 6,6 GW d’electricitat a l’any i deixar d’emetre 8 milions de tones de CO2 anuals amb la fabricació d’almenys tres centrals nuclears

El govern polonès ha signat aquest dimecres a Varsòvia un contracte amb l’empresa estatunidenca Westinghouse per a dissenyar i construir la seva primera central nuclear per a generar energia elèctrica.

L’acord, que ja va ser anunciat fa mesos, ha estat formalitzat per escrit pel president de l’empresa estatal polonesa Polskie Elektrownie Jadrowe i representants de la companyia estatunidenca.

En una conferència de premsa posterior a la signatura, la ministra polonesa de Medi Ambient, Anna Moskwa, ha assenyalat que el projecte permetrà a Polònia “sentir-se segura durant els pròxims anys” des del punt de vista energètic, gràcies a la cooperació amb “un soci fiable i amb experiència”.

La ministra ha declarat que tots dos països “han enfortit definitivament la seva cooperació en la seguretat energètica en els últims anys” i ha assenyalat que “avui no hi hauria (a Polònia) una terminal de gas natural liquat (GNL) sense els subministraments que arriben dels EUA”.

Així mateix, Moskwa ha confirmat que “abans de l’estiu” el seu govern té intenció de signar un acord similar per a la construcció d’una segona central nuclear amb el mateix soci, una vegada “es resolguin totes les consultes relatives a l’impacte ambiental”, moment en el qual “s’executarà al més aviat possible”.

El projecte signat amb Westinghouse preveu l’inici de la construcció de la central en 2026 i proporcionarà, segons la ministra “almenys 3,75 Gigawatts (GW) al sistema energètic” de Polònia quan funcioni a ple rendiment en 2032.

L’ambaixador estatunidenc a Polònia, Mark Brzezinski, present en l’acte oficial, ha dit que “no hi ha àrea de cooperació econòmica més important que l’energètica” i ha qualificat l’acord d’“element crític”.

La ubicació de la primera central va ser decidida al març i el lloc triat va ser Choczewo (nord), un poble d’uns 5.000 habitants en la costa bàltica polonesa.

Polònia planeja obtenir 6,6 GW d’electricitat a l’any i deixar d’emetre 8 milions de tones de CO2 anuals amb la fabricació d’almenys tres centrals nuclears en la dècada vinent, la construcció de les quals ha adjudicat a empreses dels EUA i Corea del Sud.

Actualment, el país del Vístula precisa d’uns 33 GW anuals, dos terços dels quals provenen del carbó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona