Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Ucraïna celebra la falta d’avanços russos al front

La intel·ligència militar ucraïnesa no dona a Moscou la menor possibilitat d’èxit en el seu objectiu de fer-se amb tot el Donbass

El cap dels mercenaris Wagner assenyala a l’Exèrcit rus

La intel·ligència militar ucraïnesa ha celebrat aquest dimecres la falta d’avanços substancials de les forces russes a l’est a causa d’una suposada escassetat de municions, mentre que el cap dels mercenaris russos Wagner, Yevgueni Prigozhin, ha acusat l’Exèrcit de no subministrar-li projectils.

En una entrevista amb un mitjà local, el cap de la intel·ligència militar ucraïnesa, Kyrylo Budánov, ha assegurat que Rússia ja ha començat la seva esperada “gran ofensiva” a la regió del Donbass, però aquesta no és perceptible per l’escassetat de municions i míssils que estaria patint Rússia.

Wagner contra l’exèrcit rus

Per la seva part, Prigozhin –cap de l’exèrcit de mercenaris Wagner que ha protagonitzat alguns dels avanços russos de les últimes setmanes en el Donbass–- ha tornat a acusar el ministeri de Defensa del seu país de no proporcionar-li les municions que necessita i ha culpat a aquesta institució de la mort en combat dels seus militars.

“Són joves que van perdre les seves vides a conseqüència de la fam de municions. Degueren ser cinc vegades menys. Això significa que les mares, esposes i fills rebran els seus cossos. Qui és culpable de les seves morts? Aquells que havien d’haver solucionat el problema del proveïment amb suficients municions”, ha afirmat.

El ministeri de Defensa rus havia desmentit prèviament a Prigozhin en assegurar que el grup Wagner sí havia rebut les quantitats de municions necessàries.

Encara que fossin certs, els retrets de Prigozhin a l’exèrcit rus no són necessàriament un diagnòstic de la intel·ligència militar ucraïnesa. Nombrosos analistes atribueixen l’escassetat de la qual es queixa l’amo de Wagner a la competència entre els generals i Prigozhin pel favor del Kremlin.

L’anàlisi de la intel·ligència militar de Kíiv, que no dona a Moscou la menor possibilitat d’èxit en el seu objectiu si es fes amb tot el Donbass, concordava amb l’exposat dimarts passat per Zelenski després de reunir-se amb els seus generals, que consideren la falta de grans moviments en el front de l’est una prova de la impotència russa.

“Malgrat tota la pressió contra les nostres forces, la línia del front no ha canviat”, va dir Zelenski en el seu discurs diari.

Mentrestant, el comandament militar rus ha informat avui de diverses “accions reeixides” en el front de Donetsk, on haurien infligit prop de 420 baixes, entre morts i ferits, a les tropes ucraïneses. El comunicat de guerra no va esmentar específicament la situació en Bajmut, la localitat de Donetsk on es lliuren els combats més durs.

Rússia blinda posicions a Crimea

Un d’aquests territoris que Putin reivindica com a russos és la península de Crimea, situada en la Mar Negra i sota control rus des de 2014, quan Moscou va annexionar aquesta república autònoma que la immensa majoria de la comunitat internacional continua considerant legalment part d’Ucraïna.

El líder de la regió annexionada, Serguei Aksiónov, ha presentat una nova línia de fortificacions per a protegir-la d’una possible ofensiva ucraïnesa.

“Vols pau, prepara’t per a la guerra”, ha dit utilitzant la màxima bèl·lica d’origen llatí. “Crimea és russa i ho continuarà sent, sense importar quins plans tinguin uns altres”, ha dit Aksiónov en referència a les aspiracions ucraïneses de recuperar Crimea.

Aksiónov va explicar que “la línia de fortificacions abasta tota Crimea”, i ha afirmat que es tracta d’una iniciativa seva per a protegir la població.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona