Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Hongria es desmarca de la UE en la sessió de l’ONU sobre Ucraïna

Emplaça russos i nord-americans a treballar per un alto el foc sense condicions

Hongria s’ha desmarcat aquest dijous per complet dels seus socis de la Unió Europea en el discurs del seu ministre d’Exteriors, Peter Szijarto, davant l’Assemblea General de l’ONU, que en les pròximes hores ha de votar una resolució apadrinada per la UE per a demanar un cessament d’hostilitats a Ucraïna.

El ministre hongarès ha criticat dues línies mestres de la UE davant el conflicte: “Ni el lliurament d’armes ni les sancions (a Rússia) salven vides; al contrari, contribueixen a l’escalada i prolongació del conflicte i porten més sofriment”, ha afirmat.

Tot seguit, ha fet una crida a la comunitat internacional a “concentrar-se en un alto el foc immediat”, és a dir, sense condicions, en línia amb el que suggereix Rússia, i contribuir a “llançar converses de pau”.

Szijarto, que no va emetre una sola crítica contra Rússia –no va demanar la seva retirada d’Ucraïna–, sinó contra les conseqüències de la guerra en general, ha proposat a més “converses directes entre els Estats Units i Rússia en el marc de l’ONU” com una possible sortida a la guerra, sense esmentar la Unió Europea.

El diplomàtic hongarès no va dir, no obstant això, si el seu país pensa rebutjar o abstenir-se sobre la resolució de la UE que serà sotmesa a vot en les pròximes hores, però el seu discurs va ser totalment contrari al pronunciat per tots els altres països de la Unió, que han mantingut una mateixa línia comuna.

Rússia carrega amb duresa contra Borrell i la Unió Europea en l’ONU

L’ambaixador de Rússia davant l’ONU, Vasili Nebenzia, ha pronunciat avui davant el Consell de Seguretat de Nacions Unides un encès discurs contra el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell i contra la Unió Europea, en el qual va censurar totes les seves polítiques i la ha acusat, entre altres coses, de russofòbia i de corrompre els valors de la família tradicional.

“Quan els historiadors descriguin els anys 2022 i 2023, en el capítol dedicat a la Unió Europea, les paraules que probablement usen més siguin degradació, impotència, miopia i russofòbia; en gran parteix gràcies no sols als líders europeus, sinó als buròcrates europeus, inclosos el nostre orador d’avui, el senyor Borrell”, ha dit Nebenzya en els primers compassos d’un discurs de 13 minuts.

Nebenzia ha arrencat la intervenció assegurant que si en l’última reunió del Consell per a parlar sobre la cooperació entre la UE i l’ONU havia assegurat que les relacions entre Europa i Rússia havien tocat fons, des de llavors la bretxa ha continuat creixent. “Sembla que sota aquest fons hi havia un forat” pel qual s’han continuat lliscant les relacions comunes a pesar que “aquestes eren gairebé inexistents”, ha declarat.

Nebenzia li ha recordar a Borrell les seves declaracions d’octubre de 2022, quan va comparar Europa amb un “jardí” i la majoria de la resta del món amb la “jungla”, la qual cosa per al diplomàtic rus mostra “la genuïna essència de la diplomàcia europea”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona