Política

ESCÒCIA

L’SNP confirma els tres candidats a succeir Sturgeon

L’actual titular de Finances de l’executiu d’Escòcia, Kate Forbes, l’exsecretària de seguretat comunitària, Ash Regan, i el ministre de Sanitat, Humza Yousaf, es disputaran el lideratge del partit i del govern

Els resultats s’anunciaran el proper 27 de març

El Partit Nacional Escocès (SNP) ha confirmat aquest divendres que l’actual titular de Finances de l’executiu d’Escòcia, Kate Forbes, l’exsecretària de seguretat comunitària, Ash Regan, i el ministre de Sanitat, Humza Yousaf, seran els candidats a succeir la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon.

L’SNP ha revelat avui que els tres polítics han aconseguit assegurar el nombre suficient de suports per aspirar a reemplaçar Sturgeon, que el dia 15 va anunciar la seva dimissió com a primera ministra d’Escòcia i líder de la formació política al govern escocès. Sturgeon, fervent defensora de la independència escocesa, deixarà l’executiu després de vuit anys de presidir-lo, al qual havia accedit després de triomfar el no al referèndum sobre l’escissió celebrat el 18 de setembre del 2014.

Els aspirants s’havien de garantir almenys 100 nominacions d’almenys 20 filials locals de la formació i el termini per obtenir les nominacions ha tancat avui a les dotze del migdia hora local, la una a Catalunya.

Un portaveu del partit ha comunicat avui que “després de concloure’s el termini límit de les dotze del migdia, podem confirmar que els tres candidats declarats per (optar al) lideratge de l’SNP —Kate Forbes, Ash Regan i Humza Yousaf— han superat el llindar de nominacions en almenys 100 membres de l’SNP, extretes d’almenys 20 filials del partit”.

Els membres hauran de votar pel seu aspirant mitjançant el denominat com a sistema únic transferible (STV, un sistema de vot per ordre de preferència basat en la representació electoral), i el nom del guanyador s’anunciarà el proper 27 de març.

Fins fa uns dies, Forbes, de 32 anys, havia estat considerada la favorita a succeir Sturgeon, si bé aquest lloc trontolla ara arran del seu posicionament “per una qüestió de principis” en contra del matrimoni homosexual, legal a Escòcia des del 2014, i haver qüestionat que les dones transgènere siguin dones.

Forbes, ministra d’Economia al govern escocès, ha afirmat en una entrevista al diari ‘The Scotsman’ en el llançament de la seva campanya que hagués votat en contra del matrimoni entre persones de mateix sexe “per qüestió de principis” quan va ser aprovat al Parlament escocès el 2014.

La política, de 32 anys i devota de l’evangèlica Església Lliure d’Escòcia, ha defensat que “en línia amb la majoria de les principals religions, el matrimoni és entre un home i una dona”, tot i que ha insistit que “hauria respectat la decisió democràtica presa”.

Sturgeon ha ocupat el càrrec de primera ministra d’Escòcia des del 2014, quan va succeir Alex Salmond després de la victòria del no al plebiscit sobre la independència.

Havia manifestat la intenció de convocar un segon referèndum d’independència a l’octubre d’aquest any.

Tot i així, el Tribunal Suprem del Regne Unit, màxima instància judicial britànica, va dictaminar l’any passat que el Parlament escocès no té competències per convocar una consulta sobre l’escissió sense el consentiment del govern britànic, en entendre que són “assumptes reservats al Parlament britànic”.

Quan va comunicar la seva dimissió el 15 de febrer, Sturgeon va assegurar en una declaració que no era una decisió que obeís a “pressions a curt termini”, sinó que era “ben madurada”.

Arran de la polèmica llei que facilitava la transició a les persones transgènere i rebaixava l’edat legal de 18 a 16 anys per poder-ho fer, les enquestes es van posar en contra per primera vegada en molt temps, fins al punt que quatre de cada deu escocesos volien la seva dimissió, segons l’últim sondeig del diari ‘The Times’.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona