Política

Zelenski proposa celebrar una cimera després dels suports rebuts a l’ONU

El president ucraïnès ha dit que hauria de comptar amb “països de tots els continents” i hauria de tenir lloc en un país “que sigui capaç de reunir tants països del món com sigui possible”

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha proposat aquest divendres a Kíiv celebrar una cimera amb “països de tots els continents” després del suport rebut a l’Assemblea General de l’ONU, on aquest dijous es va adoptar una resolució per al cessament de les hostilitats al seu país i que va demanar la retirada de les tropes russes.

Zelenski, que ha celebrat una conferència de premsa amb mitjans internacionals a la capital ucraïnesa, ha dit que aquesta cimera s’hauria de produir en un país “que sigui capaç de reunir tants països del món com sigui possible”. Un total de 141 països van votar a favor de la resolució.

El president ucraïnès ha al·ludit indirectament a les abstencions manifestades en aquesta votació a l’ONU —així ho van fer, entre altres, la Xina i l’Índia— i ha dit que el seu govern treballa “per transformar aquesta neutralitat en un estatut de no neutralitat cap a la guerra”.

Zelenski ha esmentat específicament que la seva administració treballa per aconseguir el suport al seu pla de pau —que preveu un full de ruta cap a la pau que passa per la retirada de les tropes russes d’Ucraïna d’acord amb la Carta de l’ONU— de Llatinoamèrica i l’Àfrica.

En aquest sentit, Zelenski ha explicat que Ucraïna ha començat a obrir noves ambaixades als dos continents, on alguns països segueixen mantenint bones relacions amb Rússia i s’han negat a condemnar la guerra.

El president ucraïnès ha parlat de la seva feina juntament amb els Països Baixos, el Regne Unit i els tres Estats bàltics i Polònia per crear mecanismes internacionals que permetin perseguir els crims de guerra com els que, segons la comunitat democràtica internacional, ha comès Rússia a Ucraïna.

Zelenski ha tornat a felicitar-se pel fet que la Xina estigui parlant sobre la guerra d’Ucraïna, i ha afirmat que espera que la posició de Pequín es vagi decantant més cap a exigir a Rússia que respecti principis bàsics del dret internacional com la sobirania i la integritat territorial de les nacions.

Plans de reunir-se amb Xi Jinping

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha dit també a la conferència amb periodistes estrangers a Kíiv d’avui que està “planejant reunir-se amb Xi Jinping” per sumar la Xina als esforços per aconseguir un cessament de les hostilitats a Ucraïna que impliqui la retirada del país de Rússia. “Crec que serà positiu per als nostres països i per a la seguretat del món”, ha dit. Zelenski ha insistit que “la Xina respecta la integritat territorial” dels països i “per tant ha de fer tot el possible per treure Rússia del nostre territori”. Espera que la Xina no enviï armes a Rússia, com, segons els Estats Units, s’estaria plantejant Pequín, i afirma que està treballant per impedir-ho. Zelenski no ha donat detalls sobre el lloc o el moment en què es produiria aquesta hipotètica reunió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La Junta Electoral desestima el recurs de Junts per repetir el vot exterior del 12-M

barcelona
Estat Francès

Macron viatja a Nova Caledònia en una “missió” de diàleg

Barcelona
Estat espanyol

L'Audiencia Nacional anul·la la primera condemna a Villarejo

Barcelona
política

Marta Molina: “Sóc conscient que puc anar a la presó”

barcelona

El Suprem empara Puigdemont per parlar de "corbs togats"

madrid
Estat espanyol

El govern espanyol retira “definitivament” la seva ambaixadora a l’Argentina

Barcelona
política

Aragonès convoca per al 10 de juny la constitució del Parlament

barcelona
política

El Consell de la República demana una “estratègia compartida” a l’independentisme

barcelona
estat espanyol

Milei apuja el to contra Sánchez

barcelona