Política

itàlia

Elly Schlein, primera líder del Partit Demòcrata italià

La virtual secretària general del PD s’imposa a Stefano Bonaccini, que sortia com el candidat favorit a les enquestes

Tindrà com a principal repte intentar liderar l’oposició a Giorgia Meloni

El Partit Demòcrata (PD) italià tindrà per primera vegada una dona com a secretària general en els seus quinze anys d’història.

Elly Schlein, de 37 anys, ha guanyat les eleccions primàries de la formació celebrades ahir diumenge per triar el relleu de l’ex-primer ministre italià Enrico Letta (2013-2014).

Amb el 80 % dels vots escrutats, Schlein recull el 53,8 % dels vots enfront del 46,2 % del seu rival, Stefano Bonaccini, que sortia com a favorit a les enquestes.

“Ho hem aconseguit, hem guanyat! Hem fet una petita gran revolució. És un mandat clar per canviar de veritat”, ha celebrat Schlein en un discurs pronunciat cap a la mitjanit.

Tot i que el recompte ha continuat durant la matinada, poc abans el mateix Bonaccini ha assumit la derrota i ha donat per guanyadora la seva rival. “He trucat a l’Elly i l’he felicitat. Els votants li han concedit democràticament la victòria i ara s’obre una nova etapa per al Partit demòcrata”, ha escrit . El també aspirant a secretari general ha reconnegut que Schlein “ha estat més capaç que jo de donar un sentit de renovació al PD. Sento la responsabilitat d’ajudar-la”, ha dit en un discurs durant la nit electoral.

Al voltant d’un milió de persones han votat en aquestes primàries, obertes a la participació de totes les persones residents a Itàlia majors de 16 anys.

Schlein, que ha estat eurodiputada, vicepresidenta regional d’Emília Romagna i diputada, ha rebut bona part del seu suport a les grans ciutats del nord del país, com Milà, Torí, Bolonya i Florència, però també s’ha imposat a Roma, Nàpols i a Sicília.

La candidata també ha estat la més votada entre els electors que no pertanyen al PD, si bé Bonaccini ha estat el favorit dels militants.

La futura líder del PD ha promès durant la campanya donar un gir a l’esquerra contestatària i ha buscat mobilitzar l’electorat jove. Schlein s’ha posat com a grans reptes combatre la precarietat laboral, la desigualtat i l’emergència climàtica.

En el seu primer discurs després de la votació, Schlein ha destacat que serà la primera dona que lideri la principal formació de l’esquerra italiana. Un dels seus principals reptes serà intentar liderar l’oposició al govern de la primera ministra, la ultradretana Giorgia Meloni, per davant del Moviment 5 Estrelles (M5S), la tercera força al Parlament i receptora de molts votants desenganyats amb el PD.

Precisament, Meloni ha estat una de les primeres en felicitar Schlein, tot i que ha aprfitat per enviar un missatge sorneguer al Partit Demòcrata: “Espero que l’elecció d’una dona jove al capdavant de la Via del Nazareno [de Roma, on hi ha la seu del PD] pugui ajudar l’esquerra a mirar endavant i no enrere”.

També ha felicitat Schlein el seu predecessor, Enrico Letta, que ha augurat que “reeixirà allà on no ho fet”. El primer secretari sortint ha donat les gràcies “als milers de voluntaris” de les primàries “que han fet possible aquest èxit de democràcia i participació”. A més, ha manifestat el seu condol per la mort per malaltia d’un dels voluntaris que participava en l’escrutini de les primàries en un col·legi de Reggio Calàbria.

L’ex-primer ministre va convocar els comicis després dels mals resultats a les darreres eleccions generals de setembre, en les que el PD va rebre menys del 20 % dels vots, per sota del partit ultradretà Germans d’Itàlia, que va recollir un 26 %.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona