Política

Amnistia demana l’alliberament de Pablo González, detingut fa un any a Polònia

El periodista espanyol ha passat els últims 12 mesos en règim d’aïllament

Les autoritats poloneses l’acusen d’espiar a favor de Rússia

Amnistia Internacional (AI) ha demanat aquest dilluns la posada en llibertat del periodista Pablo González, que porta un any empresonat en règim d’aïllament a Polònia acusat d’espiar a favor de Rússia.

L’ONG alerta que el tracte que les autoritats poloneses han donat a González podria vulnerar diversos tractats internacionals sobre drets humans i condicions de reclusió, com la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea.

En un comunicat, l’entitat recorda que el periodista no va rebre assistència lletrada d’ofici fins a 16 dies després de la seva detenció i no va poder accedir a un advocat de la seva tria fins a dos mesos després. Amnistia subratlla que l’“accés a l’assistència lletrada en les primeres fases del procés i de la investigació judicial és especialment important per garantir un procés amb les degudes garanties”.

En aquest sentit, l’organització assenyala que tant el Conveni Europeu de Drets Humans com el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics estableixen que qualsevol detingut ha de ser informat “amb la major brevetat possible dels motius de la seva detenció”, així com de tots els seus drets per poder impugnar-la.

Segons Amnistia, els tractats també determinen que com a norma general les persones acusades de delictes penals no han de romandre sota custòdia fins al judici, sinó que han de ser posats en llibertat amb les mesures cautelars que s’escaiguin.

Pel que fa a les condicions de detenció, AI assenyala que els detinguts tenen el dret a notificar a una tercera persona que han estat arrestades i a informar d’on són detinguts; a poder accedir als seus familiars, advocats, metges i, si són estrangers, a l’assistència consular o d’una organització internacional competent.

L’ONG denuncia que encara avui no es permet a González tenir un contacte directe i regular amb la seva família, ni tan sols per telèfon o videotrucada. Segons AI, només li han permès una visita de la seva dona el passat novembre.

Amnistia assegura que ha traslladat les seves preocupacions sobre les condicions de detenció i la petició de llibertat de Gonzàlez al Fiscal General polonès, però no ha rebut resposta.

Un any en règim d’aïllament

González, que té doble nacionalitat espanyola i russa, va ser detingut pels serveis interns de seguretat polonesos (ABW) el 28 de febrer del 2022 a tocar de la frontera d’Ucraïna quan cobria com a periodista l’onada de refugiats ucraïnesos a l’inici de la guerra.

Segons els serveis secrets polonesos, González estaria treballant per als serveis secrets de l’exèrcit rus (GRU), una acusació per la qual es podria enfrontar a una pena de fins a 10 anys de presó.

Segons la intel·ligència polonesa, l’acusat hauria utilitzat la seva condició d’informador per moure’s lliurement per Europa i altres parts del món, incloses zones en conflicte militar.

El periodista hispanorus –és nét de nens de la guerra refugiats a Rússia– està tancat a una presó de Radom, a un centenar de quilòmetres al sud de Varsòvia. González ha passat la major part d’aquest any en una cel·la individual que té una finestra opaca que no permet l’entrada de llum natural i que té fong negre a la paret per la humitat i la mala ventilació. .

En una denúncia al Defensor del Poble polonès, González va indicar que se li havia assignat una cel·la per a reclusos perillosos, estretament vigilada 24 hores al dia els set dies a la setmana, però que tot i així pateix freqüents escorcolls, “fins i tot diverses vegades al dia.” Aquesta situació, afegida a la mala alimentació que rep a la presó, l’estrès i l’aïllament, han afectat la salut del pres, que manifesta una significativa pèrdua de pes.

En els últims 12 mesos la comunicació de González amb l’exterior s’ha limitat a les trucades telefòniques a l’advocat polonès i al cònsol espanyol, i no ha pogut rebre cap visita més que la de la seva companya al novembre.

El Defensor del Pueblo espanyol, Ángel Gabilondo, va escriure a principis de febrer al seu homòleg polonès interessant-se per la situació del reclús.

El Tribunal Regional de Przemysl va prorrogar el passat 15 de febrer la detenció provisional de González per quarta vegada, fins al 24 de maig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona