Política

iran

L’OIEA diu que l’Iran ha augmentat les reserves d’urani altament enriquit

Segons l’Agència nuclear de l’ONU, la decisió de Teheran de desconnectar les càmeres de videovigilància dificulta els controls

L’Iran va augmentar entre novembre i febrer passat un 40,5% les seves reserves d’urani enriquit amb una puresa de fins a un 60%, un nivell pròxim al necessari per a fabricar bombes atòmiques, ha advertit aquest dimarts l’OIEA, l’agència nuclear de l’ONU.

En un informe emès a Viena, l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA) precisa que les existències d’aquest material sumen ja 87,5 quilos, mentre que l’urani enriquit fins al 20% arriba a 434,7 quilos, un 12% més que al novembre.

D’altra banda, l’OIEA confirma que una mostra presa al gener en la instal·lació subterrània de Fordo (sud de Teheran) va llançar partícules d’urani enriquit al 83,7%, la qual cosa l’Iran explica com a “fluctuació no intencionada”.

Per a poder fabricar armes nuclears es necessita urani enriquit amb una puresa d’entre el 80 i 90%, si bé l’Iran assegura que enriqueix el seu urani per a aplicacions mèdiques.

En una carta enviada a l’OIEA el passat 20 de febrer, l’Iran assegura que l’urani enriquit per sobre del 80% “podria haver ocorregut durant un període de transició en llançar el procés (d’enriquir fins al 60%) o en canviar cilindres per a alimentar les centrifugadores (per a enriquir urani)”.

Segons explica l’OIEA, “les discussions entre l’organisme i l’Iran per a esclarir aquest assumpte continuen”.

D’altra banda, els inspectors precisen en el document que durant una visita no anunciada al gener a Fordo es van adonar que els tècnics iranians havien interconnectat algunes centrifugadores de gas de forma diferent de l’anunciat.

A continuació, l’Iran va informar l’organisme que havia optat a mitjan gener per operar d’aquesta nova forma.

Segons l’OIEA, no haver informat prèviament els inspectors és “inconsistent” amb l’acord de salvaguardes (controls) nuclears de l’Iran.

Davant aquesta situació, l’OIEA va informar la República Islàmica sobre la seva intenció d’augmentar la freqüència de les seves inspeccions i verificacions en Fordo.

El total d’urani enriquit emmagatzemat, en diferents pureses, va pujar 2,4% fins a 3.760 quilos des de novembre de 2022, un nivell molt superior als 300 quilos permesos per l’acord internacional de 2015 conegut com a JCPOA, per les seves sigles en anglès.

Els inspectors destaquen una vegada més que la decisió de l’Iran de desconnectar desenes de càmeres de vigilància i verificació de l’OIEA dificulta les seves capacitats per a donar garanties sobre la naturalesa pacífica del programa nuclear iranià.

Per això, les activitats de vigilància i verificació estan “seriosament afectades”, assenyala l’OIEA, que ha de verificar el compliment de les obligacions nuclears de l’Iran en el marc del JCPOA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia