Política

Pujol alerta que el català està en “perill greu” i que cal una “gran mobilització”

L’expresident de la Generalitat presenta el llibre ‘L’última conversa’, que recull el darrer diàleg a Queralbs entre ell i el traductor Ko Tazawa

L’expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha tornat amb més freqüència les darreres setmanes a l’arena pública coincidint amb la presentació dels dos darrers llibres en el que n’és el protagonista. En aquestes aparicions ja ha anat alertant que cal recuperar la “força”de Catalunya i avui ha tornat a expressar que el català “torna a estar en perill greu”. “Catalunya la salvarem a través nostre”, ha dit Pujol, afegint que el país necessita “una gran mobilització popular general”, segons informa l’ACN.

Ho hadit durant la presentació del llibre L’última conversa, que recull el darrer diàleg a Queralbs entre ell mateix i el traductor Ko Tazawa, que va morir a finals de l’any passat. Entre altres qüestions, en aquesta conversa reflexionen sobre l’honor: “Com es guanya i com es perd, o com t’ajuden a perdre’l o procuren que el perdis”. Algunes de les reflexions que fa en el llibre entorn a la llengua o el fet que els catalans poden quedar “minoritzats” dins de Catalunya, a més de crítiques perquè la política catalana s’ha instal·lat en un “gran desgavell”, ja es van donar a conèixer ara fa un mes.

La convocatòria, a l’Institut d’Estudis Catalans, ha aplegat desenes de persones i l’organització s’ha vist obligada a canviar la sala on estava previst que es fes l’acte, ja que uns minuts abans que comencés ja s’havia sobrepassat l’aforament. Així i tot, a la nova sala encara hi ha hagut desenes de persones que s’han quedat dempeus als passadissos per seguir la conversa de l’expresident.

La lingüista Teresa Cabré ha definit aquest llibre com una “peça deliciosa” en què Ko Tazawa mostra la seva “generositat i compromís” amb Catalunya i Pujol fa una anàlisi política “lúcida”. La vídua de Tazawa, Yoshiko Tazawa, ha explicat que la parella es va conèixer amb Pujol a Queralbs un estiu, quan l’expresident els va enviar un missatge per anar a fer el cafè. A partir d’aleshores van teixir una amistat que anaven cultivant cada estiu. Un tret comú entre els dos personatges? “L’amor per treballar molt”, ha expressat Yoshiko Tazawa.

Després d’haver patit un ictus isquèmic al setembre de l’any passat, pel qual va ser intervingut d’urgència, Pujol ha intensificat les seves aparicions davant dels focus mediàtics després d’un temps sense fer-ho un cop va esclatar l’escàndol pels diners amagats a Andorra. El juny del 2021 l’Audiència Nacional va decidir enviar a judici la família per organització criminal.

L’última aparició va ser fa unes setmanes, quan va presentar davant la llibreria Ona de Pau Claris de Barcelona el llibre Des dels turons a l’altra banda del riu. Entre l’acció i l’esperança, que recull els articles que va escriure des de la presó entre el 1961 i el 1962.

Abans, el 13 de desembre, va assistir a l’acte del 90è aniversari del Parlament, on va seguir el ple solemne des de la tribuna de convidats, mentre que la resta d’expresidents de la Generalitat i del Parlament es van situar a les llotges reservades per a les autoritats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA