Política

G20

Modi fa una crida al G20 a mirar més enllà de les tensions

Els ministres d’Afers Estrangers de les principals potències econòmiques mundials i els països més emergents es reuneixen a Nova Delhi

La trobada està marcada per la guerra a Ucraïna i les tensions entre la Xina, els EUA i Rússia

El primer ministre de l’Índia, Narendra Modi, ha fet una crida avui dijous als titulars d’Afers Estrangers del G20, que es reuneixen a Nova Delhi, a “mirar més enllà” de les tensions polítiques, en un moment en el qual la guerra d’Ucraïna i la crisi diplomàtica entre Washington i Pequín marquen l’agenda internacional, per donar resposta als problemes que afecten el món.

“Com les principals economies del món, també tenen una responsabilitat envers aquells que no estan en aquesta sala (...) no hauríem de deixar que els problemes que no podem resoldre junts s’interposin als que sí que podem donar resposta”, ha afirmat Modi en un missatge en vídeo a la inauguració de la trobada.

El primer ministre indi ha fet una crida a treballar per donar resposta als desafiaments de seguretat alimentària i energètica, al canvi climàtic i a la crisi financera, entre altres problemes i ha constatat que “la governança global ha fallat” en evitar guerres.

La primera reunió de ministres d’Afers Estrangers del G20 va començar ahir dimecres a Nova Delhi amb la invasió d’Ucraïna com un dels temes centrals de les converses i amb les tensions entre la Xina, els EUA i Rússia també sobre la taula.

El consens entre els membres del grup, format per les principals economies mundials —entre les quals hi ha els EUA, Rússia i la Xina— i els països més emergents, per donar una resposta unànime sobre la guerra a Ucraïna és clau per al G20, que en ocasions anteriors no ha assolit un acord conjunt.

Per la seva banda, el ministre d’Afers Estrangers indi, Subrahmanyam Jaishankar, ha afirmat després de la intervenció de Modi que “el respecte per la sobirania i la integritat territorial són principis guia essencials” en la cooperació internacional.

La setmana passada, a la reunió dels ministres de Finances del G20 a Bangalore, al sud del país, i coincidint amb el primer aniversari de l’inici de la guerra a Ucraïna, Pequín va donar suport a Moscou i es va negar a signar un acord condemnant la guerra.

A la reunió a Nova Delhi ho coincideixen els titulars d’Afers estrangers de la Xina i Rússia, Qin Gant i Sergei Lavrov, i el secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona