Política

La Xina eleva la seva despesa militar enmig de les creixents tensions amb Taiwan i els EUA

Pequín reafirma la seva oposició frontal a qualsevol aspiració d’independència de Taipei

Estableix un objectiu de creixement econòmic al voltant del 5% per aquest any

L’elit política xinesa s’ha reunit aquest diumenge al Gran Saló del Poble amb motiu de l’inici de l’Assemblea Popular, la cita política més important de l’any en el gegant asiàtic tot i que només ratifica l’estratègia prèviament aprovada pel Partit Comunista xinès.

El primer ministre sortint, Li Keqiang, que es jubila als seus 67 anys, ha estat l’encarregat d’inaugurar la reunió amb l’informe sobre la feina feta pel govern i en el qual ha posat sobre la taula els desafiaments pendents i ha presentat algunes xifres clau. La primera, l’objectiu de creixement per aquest any de la segona economia mundial que s’ha fixat al voltant del 5%, informa l’agència Efe. Una previsió en línia amb l’avançada pels analistes i mig punt per sota de l’objectiu establert el 2022, tot i que finalment només va créixer un 3% a causa de les dures restriccions imposades pel règim per combatre la Covid-19.

Aquesta, però no ha estat l’única xifra que ha donat el primer ministre. Una d’altra d’important és la despesa militar. Enmig de les creixents tensions amb Taiwan i els Estats Units, Pequín augmentarà el seu pressupost militar un 7,2% el 2023. El gegant asiàtic preveu gastar 1,5 bilions de iuans (uns 211.000 milions d’euros) per a la seva defensa, sent el segon pressupost militar més gran del món, per darrere del dels Estats Units

Relacionat amb la defensa, el primer ministre sortint ha instat els legisladors a “impulsar la preparació” de l’exèrcit pel combat, informa l’agència Efe. Les forces armades xineses han de “reforçar el treball militar en totes les direccions i dominis”, ha dit Li, en declaracions recollides per Efe.

En la seva intervenció, Li ha fet referència també al conflicte amb Taiwan per deixar clara un cop més l’oposició frontal de Pequín a les aspiracions d’independència de Taipei. Ha advertit que la Xina lluitarà “decididament” contra la independència de l’illa, després d’un any en què la visita de l’aleshores presidenta de la Cambra de Representants dels EUA, la demòcrata Nancy Pelosi, ha elevat la tensió a la zona a màxims inèdits en dècades.

“Hem de dur a la pràctica l’estratègia del Partit Comunista (PCX) sobre el tema de Taiwan, això és, lluitar decididament, contra la seva ’independència’ i a favor de la reunificació de la pàtria”, ha dit Li, segons recull l’agència Efe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona