Política

ESTAT FRANCÈS

El Senat francès aprova àmpliament la polèmica reforma de les pensions

El text ha tirat endavant per 193 vots a favor, 114 en contra i 38 abstencions

Aquesta tarda serà el torn de la votació a l’Assemblea francesa, on la majoria no és clara

Continuen les aturades en diversos sectors econòmics del país

El Senat francès ha aprovat avui dijous el polèmic projecte de reforma de les pensions per 193 vots a favor, 114 en contra i 38 abstencions, un ampli marge gràcies a la majoria de diputats liberals i conservadors a la cambra.

El ministre de Treball, Olivier Dussopt, ha mostrat la seva “satisfacció” pel resultat en unes declaracions als passadissos del Senat en què ha insistit que la reforma respon a la “necessitat” de restablir l’“equilibri financer” del sistema públic de pensions.

Ara el text serà debatut avui a partir de les dues del migdia a l’Assemblea Nacional, on la majoria no és clara. Abans, però, el president francès, Emmanuel Macron, mantindrà una nova reunió amb els caps dels grups parlamentaris favorables a la reforma, després que aquest matí ja s’hi hagi reunit, per determinar si hi ha prou suport entre els diputats. En aquest sentit, Dussopt ha assegurat que el govern té una determinació total de “construir una majoria” suficient a l’Assemblea.

En canvi, el líder històric de la formació d’esquerres La França Insumisa, Jean Luc Mélenchon, ha apel·lat en una piulada a Twitter a “corregir aquesta negació de la democràcia” que per a ell suposa votar un projecte que, segons les enquestes, rebutgen el 68% dels francesos.

Algunes fonts de l’executiu han apuntat la possibilitat que es recorri a l’excepcionalitat de l’article 49.3 de la Constitució, que permet aprovar un text legislatiu sense votació parlamentària, tot i que fer servir aquest mecanisme podria ser vist com un fracàs polític de Macron.

Per la seva banda, els líders dels sindicats es concentraran davant de la seu de l’Assemblea Nacional abans de la votació per recalcar la seva oposició a la reforma. El secretari general del principal sindicat francès, CFDT, Laurent Berger, ha advertit aquest matí en una entrevista radiofònica que si la reforma s’aprova es crearà un “ressentiment” entre els treballadors que pot ser explotat per la ultradreta de Marine Le Pen.

Mentrestant, avui dijous continuen les aturades en diversos sectors econòmics —ferrocarril, energia, refineries— i, per exemple, tornen a estar anul·lats un 20% dels vols de l’aeroport parisenc d’Orly per la vaga de controladors.

D’altra banda, el prefecte, és a dir el delegat del govern, a París, va anunciar ahir a la nit que requerirà legalment els treballadors de la neteja perquè retirin les escombraries acumulades per la vaga del col·lectiu a la capital francesa —que ja fa deu dies que dura—, als carrers de la qual s’hi acumulen milers de tones de deixalles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA rebutgen l’admissió Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona